Révai Tamás : Leningrád átállása hadiállapotra

Kiadó:
Agroinform
Ára:
2000 Ft,-
ISBN:
978-963-502-998-3
Oldalak száma:
128
Könyv mérete:
145x220 mm x mm
Leírás:

Leningrád megtörhetetlennek bizonyult a legyőzhetetlennek titulált náci és finn haderővel szemben. Hivatalosan is hősi város.  Ebben az írásban a gigászi katonai és lélektani küzdelemnek csak kezdeteiről adtam képet. A város krízishelyzetének leírására majd más alkalommal visszatérek.
A szovjet időszak szakirodalmában általában a nagy honvédő háború pozitivumait domborítják ki, leningrád esetében is. Én igyekeztem ezt a csapdát elkerülni. A győzelem dicsfénye mellett ezért mutattam rá többször is (Fontos megemlítenem!) arra, hogy igenis vannak súlyos veszteségek és lelki fájdalmak a leningrádi blokádot túlélők között is, amelyeket nem szabad letagadni, kisebbíteni. Háborúban nemcsak győzelem és nemcsak előmenetel van, hanem vannak áldozatok, veszteségek, visszavonulások is, amint ezt minden nemzet tudja. az ország érintett lakosságának fel kell készülnie, az özvegyeket és árvákat, túlélőket segítse, megnyugtassa, hogy szeretteik hazáért hozott legnagyobb áldozata nem volt hiábavaló, ezért hála és jutalom leningrád további jóléte, virágzása, megmaradása.
Az áldozatok azonban csak akkor nem voltak hiábavalók, ha e veszteségek és esetleges jövő veszteségek nem a küzdelem abbahagyására, hanem ellenkezőleg, annak még szívósabb folytatására ösztönöznek.

2000 Ft,-

A megrendelő szállítási adatai átadásra kerülnek az Agroinform Kiadó és Nyomda Kft. részére a kiadvány kiszállítása céljából.

Tartalomjegyzék

Tartalom

1. Bevezető 5
2. A vörös Hadsereg mozgósítása és az önkéntes fegyveres formációk alakulás a-kiképzése  10
3. Mozgósítás az iparban  39
4. Légvédelem és légoltalom, vöröskereszt 43
5. Közmunka-kötelezettség a gyakorlatban, leningrád előterében, védelmi akadályok építésében és másutt 56
6. Rgészségügy és közegészségügy 58
7. Evakuáció  67
8. Az ipar átállítása  77
9. Élelmezés az éhínségig 90
10. A ladoga-tó felkészítése nyári és téli szállítási útvonalra  117
11. Közhangulat a kezdeti időben  121
12. Hivatkozások 126
13. Köszönetnyilvánítás 127
14. Zárszó 1

[bezárás x]