Radics László : Ökológiai gazdálkodás dióhéjban - kezdőknek és haladóknak

Kiadó:
Agroinform
Ára:
4000 Ft,-
ISBN:
978-615-5666-20-9
Oldalak száma:
380
Könyv mérete:
168x238 mm x mm
Leírás:

Jelen könyv célközönsége a kezdő és haladó ökológia gazdálkodók. Jelentőségét az adja, hogy az „Ökológiai
gazdálkodás dióhéjban” című könyv fontos tudást ad a most kezdő gazdálkodóknak. Az új rendelkezések ismét támogatást adnak a kezdéshez, újrakezdéshez.
Fejezetről és modulról haladva sok tudáshoz, gyakorlati példához juthatnak a reménybeli gazdák. Megtanulhatják a hazánkban hasznosítható ismereteket – és ami még fontosabb –, betekintést kapnak az EU-s esettanulmányokba valamint ismeretekbe. A tanulás könnyű, az egymást követő tananyagok élén rövid bevezetést, a végén összefoglalást, közte pedig nélkülözhetetlen ismeretek találunk.

4000 Ft,-

A megrendelő szállítási adatai átadásra kerülnek az Agroinform Kiadó és Nyomda Kft. részére a kiadvány kiszállítása céljából.

Tartalomjegyzék


Tartalom

1. Modul: Bevezetés az ökológiai gazdálkodásba        7
1. fejezet     Az ökológiai gazdálkodás története        9
2. fejezet     Az ökológiai gondolkodásmód         17
3. fejezet     A bioélelmiszerek minősége        22
4. fejezet     Az ökológiai gazdálkodás és a megőrzés        27
5. fejezet     Ökológiai gazdálkodás a családi gazdaságokban        33
6. fejezet     Multifunkcionalitás az ökológiai gazdálkodásban        38
7. fejezet     A biotermékek marketingje        46

2. Modul: Talaj- és tápanyagkörforgás        53
1. fejezet     Talaj és talajtermékenység        55
2. fejezet     A növény–talaj rendszer         62
3. fejezet     Tápanyagok az ökológiai gazdálkodásban         69
4. fejezet     Trágyák és kiegészítő tápanyagok        72
5. fejezet     Komposztálás         79

3. Modul: Növények és gyakorlati útmutatások     87
1. fejezet     Növény- és terményismeret         89
2. fejezet     Talajökológia        101
3. fejezet     Vetésforgó         106
4. fejezet     Gépek és kalibrálás         112
5. fejezet     A talaj előkészítése és növénytermesztés        129
6. fejezet     Öntözés            138
7. fejezet     Az ökológiai gazdálkodásban használt egyéb technikák        143
8. fejezet     Integrált kártevőszabályozás         152
    8.1. fejezet Megfigyelés és kockázatelemzés         170
    8.2. fejezet Funkcionális biodiverzitás és ökológiai infrastruktúrák        180
    8.3. fejezet Biológiai védekezés – sikeres példák        185
    8.4. fejezet A kártevők párzásának megzavarása a gyümölcsösök­ben és szőlőskertekben         201
    8.5. fejezet Talajszolarizáció        208
    8.6. fejezet Biológiai növényvédő szerek         215

4. Modul: Állattartás 229
1. fejezet     Az állattartás szerepe az ökológiai gazdálkodásban        231
2. fejezet     Az állatok eredete és az átállás(i periódus)        236
3. fejezet     Állategészségügy        240
4. fejezet     Gyep- és takarmánygazdálkodás        248
5. fejezet     Az ökológiai tenyésztésű állatok etetése        258
6. fejezet     Az állatok elhelyezése (istállózása)        266
7. fejezet     Ökológiai állattartás        268
    7.1 fejezet Hús és tej        269
    7.2 fejezet Ökológiai baromfitenyésztés (hús és tojás)        272
    7.3 fejezet Sertések        277

5. Modul: Egyéb ökológiai termékek      283
1. fejezet     Fenntartható pisztrángtenyésztés az öntöző­rendszerek tározóiban         285
2. fejezet     Méhészet            293
3. fejezet     Ökológiai gombatermesztés        297
    3.1. fejezet Gombák felhasználása – Néhány példa a vadon termő ehető gombákra Európában        303
4. fejezet     Aromás fūszernövények és gyógynövények és azok olaj­­termékei            311

6. Modul: Átállás tervezése és a nyereséges gazdaság     317
2. fejezet     Információgyűjtés        319
3. fejezet     Átállás tervezése        326

7. Modul: Ökológiai termékek tartósítása és feldolgozása   333
1. fejezet     Ökológiai élelmiszerek tartósításának és feldolgozásának alapelvei            335
2. fejezet     A víz jelentősége az élelmiszer tartósításban        342
3. fejezet     Élelmiszer tárolása és feldolgozása        346
4. fejezet     A feldolgozás és tartósítás hatása az élelmiszer tulajdonságaira        355
5. fejezet     Csomagolási technológiák        358
6. fejezet     Esettanulmány – „Portugáliából származó ökológiai és hagyományos gazdálkodásban termesztett tájfajta almák összehasonlítása”        361

8. Modul: Tanúsítványok, szabványok és eljárások  365
1. fejezet     Tanúsítványok, szabványok és eljárások         367
2. fejezet     Farm szintű eljárások        372
3. fejezet     Európai uniós és nemzeti szabványok összefoglalása        377

[bezárás x]