Kiss Sándor : Szelektáló halászat és eszközei

Kiadó:
Agroinform
Ára:
3000 Ft,-
ISBN:
978-615-5666-02-5
Oldalak száma:
142
Könyv mérete:
138x238 mm x mm
Leírás:

Ajánlom e könyvet minden jelenlegi és jövőbeli halásztársamnak,
valamint mindazoknak, akiket érdekel a természetes vizeink halállományának jövôje.

 Kiss Sándor

3000 Ft,-

Tartalomjegyzék

Tartalom

Előszó         7

Betelepített halfajok        11

Invazív halfajok         12

A betelepített és az őshonos állomány viszonya        18

A hálókészítés anyagai         29
    A perlon cérnák adatai         29
    A csomózott hálók adatai         30
    Zsinórok, kötelek adatai        31

A hálókészítés eszközei         32
    Tű         32
    Módlafa         34
    Ujjvédő         35

A háló kötése         36
    Paraszt- vagy nyakkötés         36
    Necckötés         37
    Csomók         39
        Takácscsomó         39
        Nyolcas csomó         39
        Fojtócsomó         39
    Hurkok         40
        Közönséges hurok         40
        Farkashurok vagy szorító nyolcas    41
    Hálókötés         41
        Fogyasztás         42
        Szaporítás         43
        Körkötés         43
        Vágás         44
        Varrás         45
        Létformozás         45
        Javítás         46

A háló karbantartása         49
    Varsa         50
        A törpés varsa készítése         53
    A törpés varsa készítése hálóléhésből    53
    A kézzel kötött varsák adatai         55
    A kész hálóból kivágott varsák adatai     56

Kerítő halászat         64
        Húzóháló         66
        Öregháló         68
    Pirityháló         69
    Zsákos háló         70
   
Emelő halászat        73
    Csörlős emelő         73

Állító halászat         77
    Készen kapható eresztőhálók adatai     77       
    Mét         78
    Eresztőháló         78
    Meslenc         78
    Reginás meslenc         79

Kereső halászat         80
    Hegyes kece         80
    Kusza kece         82
    Sleppzsák         85
    Horoggal történő halfogás         86
    Kuttyogató        87
        A kuttyogatás mozdulatsorai        87

Jég alatti halászat         88       
     A jégen végzett halászat szabályai         93

Elektromos halászat         95
    Az akkumulátoros halászgép szerkezeti egységei és működése         98   
    Az aggregátoros halászgép szerkezeti egységei és működése         99
    Az elektromos halászgép üzemeltetése, karbantartása, biztonságtechnikai előírások         100
    Elsősegélynyújtás áramütés estén         101
    Záróháló (őrháló)        101

Kisegítő eszközök         103
    Csónak         103
        A természetesvízi halászcsónak felszerelései         107
        Mentés vízből és a mentés utáni teendők         107
    Szapoly, vízmerő         108
    Evező         108
    Ciklonevező         109
    Szák         110
    Bárka         112
        Álló bárka készítése         112
        Nyargaló, futó bárka készítése        114
    Hám         114
    Szekerce, balta         115
    Fentő         115

Halételek        116
    Vízparti ételek         117

Szelekció a természetes vizeken        121
Javaslat a természetesvizi halgazdálkodáshoz        125
Felhasznált irodalom        128

[bezárás x]