: Wass Albert – ősök, elődök

Kiadó:
Agroinform Kiadó
Ára:
2600 Ft,-
ISBN:
Oldalak száma:
80
Könyv mérete:
210x210 mm x mm
Leírás:

Az ősi és a kései Wass család élete, története nem csak az erdélyi mezőségi birtokon – településeken zajlott az eltelt 800 év folyamán, hanem az elválaszthatatlanul, mindig kapcsolódott a „Kincses Város”, Kolozsvár XII–XX. századi múltjához is: a Wass család mindenkori tagjai – de kiterjedt erdélyi, főnemesi rokonság is – a nyarat vidéki birtokaikon töltötték, de télire bevonultak Kolozsvárra, a maguk építette palotáikba.

A Wassok kiterjedt rokonsága: a Bánffy, Bethlen, Teleki, Rhrédey, Kemény, Tholdalagi, Sándor, Mikes, Kendeffy és más családok nem csak éltek, de haltak is Kolozsváron: a helybeli „Házsongárdi Phenteonban” temetkeztek. Utóbbi a város öt évszázados fejlődését, múltját, az erdélyi magyar főnemesi családok kolozsvári jelenlétét is bizonyítja: a temetőben lépten-nyomon a grófi, bárói, nemesi címerekkel díszített kripták, emlékoszlopok, fejfák, kopjafák, temetkezési helyek sokaságára bukkanunk. Ezek közt található a Wassok temetkezési helye is, az aranyfeliratos feketemárvány obeliszkkel.

A Wass család múltját – az ősöket, elődöket és a maiakat bemutató e fejezetben a házsongárdi séta után – érdemes seregszemlét tartani a kolozsvári főnemesi kúriák soraiban is. Elsősorban a régi Fő téren (Mátyás király tér). Az átlőtt bölényfejes, címeres Wass Ottília-féle kispalota után a szomszédos Rhédey-házba is érdemes betérni. Itt székel a 800 éves Erdélyi Múzeum Egyesület, valamint a Wass család múltját feltáró és annak legszakavatottabb kutatója, Dr. W. Kovács András. A feltárt és közölt forrásokért – a nyolc évszázados dokumentumokért – mindkettőjüknek köszönettel tartoznak a Wass család történetével foglalkozó olvasók, kutatók, így e könyv szerzője is. De a Wass Albert kötetek olvasói is…

2600 Ft,-

A megrendelő szállítási adatai átadásra kerülnek az Agroinform Kiadó és Nyomda Kft. részére a kiadvány kiszállítása céljából.

Tartalomjegyzék

Tartalom

Bevezetés
Történelmi családeredet
Az Erdélyi Mezőségen, a honalapítás után
A Wass családnév születése
A Wassok birtokainak eredete, gyarapodása
Vass–Wass családnév
Nyílvesszős, bölényes címer
A Wassok jelentősebb nagyjai
Wass Albert az Erdélyi Mezőség író-titánja
Wass Albert Mikes Kelemen-i sorsa: emigráció, hontalanság...
Rövid Curriculum vitae, Wass Albertté...

[bezárás x]