Egy közelmúltban tartott párizsi konferencián francia szakértők kijelentették, hogy az európai mezőgazdaság 2050-re peszticid mentessé válhat – írja a freshplaza.com.

„Egy olyan alternatív forgatókönyvet mutatunk be, amely a mezőgazdasági szektor nagymértékű átalakulásához vezet a biogazdálkodás irányában, bár egyelőre a növényi terméseredmények növelése fokozott környezetvédelmi intézkedésekkel kombinálva nagyon nehezen megoldhatónak látszik” – mondta Pierre-Marie Aubert, a Fenntartható Fejlődés Intézetének kutatója.

Ezt jól mutatja a gazdatüntetések megnövekedett száma. Európa szerte több tízezer gazda vonult az utcára a szerintük túl szigorú környezetvédelmi szabályozás miatt. A közelmúltban Berlin után Párizsban is traktorokkal alkottak blokádot a megélhetésüket féltő termelők.

permetezés

Egy egészséges és fenntartható élelmiszerellátási modell lehet az alapja mindennek – fotó: Pixabay

Ennek a két ellentétes célnak az eléréséhez a francia kutatók szerint meg kell fordítani a kérdést, és egy egészséges, illetve fenntartható élelmiszerellátási modell megvalósítását kitűzni célként. Ennek eszköze lehet az étkezési szokások gyökeres megváltoztatása, többek között a gyümölcs- és zöldségfélék, illetve a fehérjedús termékek fogyasztásának növelése az állati termékek (hús, tojás, tej, stb.) egyidejű visszaszorítása mellett.

Ugyancsak szükség van az üvegházhatású gázok kibocsátásának 40 százalékos csökkentésére, valamint a természetes biodiverzitás helyreállítására. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) véleménye szerint mindez maga után vonja a nem megfelelő étkezés által kiváltott betegségek (cukorbetegség, kóros elhízás, szív- és érrendszeri betegségek) kialakulásának korlátozását is.