A halakkal való kíméletes bánásmód egyre többször kerül a figyelem középpontjába, ma már sok jó példát lehet látni, és persze akadnak elrettentő esetek is. Nemrégen számoltunk be például arról, hogy meg kellett műteni egy hatalmas ponty száját.

Az alábbi videóban 5 tippet hallhatunk arról, hogy hogyan készülj fel a nagytestű halak kifogására.

1.    Használj szakáll nélküli horgot! Ezeknek az az előnye, hogy nincsen visszafele álló élük, így nem okoz plusz sérülést a hal szájában. Olyan szempontból is előnyös, hogy könnyebb kezelni, ha beakad a ruhánkba, halvesztés szempontjából pedig nem mérvadó a különbség más horgokhoz képest.

2.    Előkezsinór – ne legyen túl éles, olyat használjunk, ami nem vágja az ujjunkat, és az a halnak sem fog sérülést okozni.

3.    Jó minőségű legyen a csali! Friss csalival horgászni a legjobb megoldás: lejárt minőségű anyag gyomorproblémákat okoz a halnak, nem beszélve arról, hogy jobban betöltik a funkciójukat azok, amelyek még szavatossági időn belül vannak. Jobb megoldás lefagyasztani, ha túl sok, de ne romoljon meg!

4.    Mérlegelő – be kell készíteni a csónakba. Nem jó ötlet fárasztás után a csónakba bedobva, vagy hálóba tekerve a partra vinni a nagy méretű halat a méréshez. Inkább egy mérlegelőbe érdemes beletenni, abban szinte minimális az esélye annak, hogy beleakadjon valamibe például a hal uszonya. 

5.    Pontybölcső, pontymatrac: olyat érdemes használni, amelynek az oldala és az alja is felfújható, az szintén minimalizálja a sérülés lehetőségét.

Indexkép: pixabay