Folyamatos mérgezés és kétségbeesett figyelemfelkeltés

Ahogy már sokszor felhívtuk rá a figyelmet, az alsósajói (Nižná Slaná) Siderit vasércbánya Gabriella tárójából hatalmas mennyiségű szennyező anyag kerül folyamatosan a Sajóba. A bányát, ahol szideritet bányásztak 2008-ban zárták be, de február 24-e óta zavartalanul és bármiféle kontroll nélkül ömlik a szennyezőanyag a folyóba. Az élővilág a Sajó érintett 20 kilométeres szakaszának nagy részén már oda van - írta az Index helyszíni tudósításában.

Orosz Örs a Szövetség magyar párt Nyitra megyei képviselője, aki a kezdetektől küzd a Sajó élővilágának megmentéséért. Társaival együtt most egyfajta kétségbeesett figyelemfelhívásként 60 percre elterelték a Sajóba ömlő mérgezett vizet, pillanatnyi lélegzetvételhez juttatva ezzel a tökéletesen elmérgezett folyót.

"A Sajó homogén és halott szennyvizében a szlovákiai szakaszon így egy "tiszta vízfolt" úszott lefelé. Talán a remény is ott csillogott a felszínén táncoló napsugarakban."

A folyó legszennyezettebb harminc kilométeres szakaszán halott víz lett a Sajó. Egy konkrét adattal szemléltetve: a cink koncentrációja százszorosa a megengedettnek, egy literben 0,1 milligramm már halálos, és most egy liter Sajó-vízben 10 milligramm cink van.

Az eddigi összesített szennyezőanyag mennyiség 3,4 ezer tonna szulfátot, 385 tonna vasat, 156 tonna cinket, 46 tonna mangánt és majdnem fél tonna arzént juttatott a folyóba. Forrás: Facebook/Orosz Örs

Kármentesítési kérdőjelek

Bár Nagy István agrárminiszter már egyeztetett a kármentésítésről Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszterrel, és a kiadott közlemény szerint el is kezdődtek a kármentesítési munkálatok a Sajó szlovákiai szakaszán, de ezek szerint a szorgos munkálatok valahogyan elkerülhették a folyót konkrétan mérgező beömlést, ha azt Orosz Örsék csak úgy el tudták rekeszteni egy órára, puszta állampolgári és ökológiai felelősségérzettől vezérelve.

Orosz Örsék mérései szerint a folyóban mért arzénkoncentráció eléri az európai határérték négyszázszorosát(!) ami a Szlovákiában engedélyezett érték kétszázszorosa. A folyó - melynek teljes hossza 229,4 kilométer - magyarországi szakaszán a méreganyagok koncentrációja már olyan mértékben hígul, hogy kimutathatatlanná válik, ami persze nem csökkenti a feljebb fekvő területeket ért katasztrófa súlyosságát.

"Orosz számításai szerint az ökológiai katasztrófa során a Sajóba naponta 1 500 000 liter erősen szennyezett víz kerül, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kg arzént tartalmaz."

Egy hónapja az aktivisták Pozsonyban, a Természetvédelmi Minisztérium épülete elé öntöttek ezer liternyit a Sajó mérgezett vizéből, a mostanihoz hasonló figyelemfelkeltés gyanánt. Most konkrétan betömték a bánya bejáratát, így zárva el a mérgeket a folyótól. Az eddigi összesített szennyezőanyag mennyiség 3,4 ezer tonna szulfátot, 385 tonna vasat, 156 tonna cinket, 46 tonna mangánt és majdnem fél tonna arzént juttatott a folyóba. Oroszék az Indexnek nyilatkozva elmondták, hogy az a munka amit az akciójuk előtti napon kezdtek el a szlovák hatóságok, nem fogja megállítani a folyó szennyezését, csak csökkenti majd a szennyezés mértékét.

(Forrás: Index)