Ezt a kérdést Cipruson behatóan vizsgálták, minthogy a szigetország gazdasági életében a borturizmus jelentős szerepet játszik, így a bortermelés szerepe domináns. Megfigyelték a szigetországban, hogy a bortermelés során keletkező folyékony szennyezések több mint felét – biológiai kezelés nélkül – a földekre „vezetik”. Érthető, hogy ezért (is) a talajvíz szennyeződése milyen nagyfokú. bor

Jelentős probléma a tetemes vízfelhasználás, amikor is az erjesztő tartályokat, hordókat és más eszközöket bő vízzel mossák. – fotó: Shutterstock

A környezetszennyezési problémák csökkentési lehetőségeinek vizsgálatára WINEC néven egy Life-programot indítottak el 2010-ben, melynek céljai a következők:

• A bortermeléssel kapcsolatos környezeti problémák meghatározása
• Egy környezetvédelmi rendszer (EMS) felállítása
• Egy adott borászatban egy szennyvízkezelési létesítmény megtervezése, megépítése és működtetése
• A kapott legjobb gyakorlatok (best practice) elterjesztése más hazai borászatok körében.

A magas szervesanyag-tartalmú, kellemetlen szagú folyékony szennyezések visszaszorításában sikerrel alkalmazták a membránszűrős (membrán bioreaktoros – MBR) technológiát, mely műveletet szoláris oxidáció követett. Az így megtisztított szennyvizet újra lehet használni, leggyakrabban öntözési célra. Az iménti technológiával naponta 4 tonna szennyvizet kezeltek, ami évi 1500 t-nyi szennyvízkezelési eredményt jelent. Céljuk évi 4000 t szennyvíz kezelése. További lépést jelentett a kémiai oxidáció a szennyvízből a káros és toxikus vegyületek kivonására. A homogén szolár-fenton és heterogén szolárszerű eljárásokat kipróbálva az előbbi eljárás bizonyult jobbnak.

A laboratóriumi eredményeket üzemi körülmények között is megismételték. Így pl. a kezelés előtt 5000 mg/l szervesanyag-tartalmú szennyvíz szennyezettsége a membrán bioreaktor alkalmazásával 100 mg/l-re csökkent és a szoláris reaktor segítségével ez 30 mg/l-re esett vissza. Ezt a legjobb gyakorlatot (best practice) minden hazai borászati üzemnek javasolják. De ehhez még a bizonytalankodó, netán ellenkező borászokat meg kell győzni, ami szintén nagy feladat.