Az Országos Erdészeti Egyesület 2018. március 21., azaz az Erdők Világnapja, és 2018. április 22., azaz a Föld Napja között az erdők és a klímaváltozás kapcsolatára hívja fel a figyelmet.

A klímaváltozás korunk egyik legnagyobb környezeti kihívását jelenti. A legösszetettebb földi életközösségnek számító erdőségek a klímaváltozás következményeként jelentős változásokon mennek keresztül. Ugyanakkor a több évszázados múlta visszatekintő hazai erdőgazdálkodás tudatos szakmai tevékenységével és a társadalom odafigyelésével együtt fenntartható eszközt jelenthet a klímaváltozás káros, saját bőrünkön érezhető hatásainak mérséklésében is.

Tudták például, hogy egyetlen idős tölgyfa naponta 50 felnőtt szükségletének megfelelő oxigént termel?

„Senki sem dughatja homokba a fejét, mert mindezek nem rajtunk kívül álló, tőlünk független folyamatok: napi életvitelünkkel és hozzáállásunkkal befolyásoljuk, befolyásolhatjuk őket. Ha gondosan tájékozódunk, egyúttal okosan sáfárkodunk a környezeti örökségünkkel, akkor élhető környezetet hagyhatunk örökül utódaink számára is.

Akik azonosulni tudnak a programunk szellemiségével, és szívesen részt vennének családtagjaik, barátaik, ismerőseik és a hazai nyilvánosság figyelmének felhívásában, azok a http://klimavaltozas.oee.hu/ oldalon is megnézhetik, sőt onnan le is tölthetik az egyes témákhoz tartozó, a Facebookon is könnyedén megosztható, terjeszthető plakátokat és a vonatkozó képanyagokat is” – emelte ki Szentpéteri Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója.

kép

A Kárpát-medence élővilága különösen érzékeny a környezeti változásokra, a klímaváltozás hatásai a hazai erdőkben már napjainkban is érezhetők. A kampány ideje alatt összesen 8 témakörre (Szénmegkötés, Hőmérséklet csökkentő hatás, Változó környezet, Idegen fajok, Éltető víz, Oxigén termelés, Örökerdő, Rajtad is múlik!) bontva találkozhatunk majd ismeretterjesztő és figyelemfelhívó tartalmakkal, amelyek több oldalról és aspektusból is rávilágítanak a klímaváltozás és a hazai erdők kényes-szoros kapcsolatára.

Milyen jelei vannak a változásoknak a magyar erdőkben? Mivel tudják az egyes fák és a kiterjedt erdőségek a klímaváltozás hatásait mérsékelni? Mit tehet az ember, ha tudja azt, hogy erdeink jövője szorosan összekapcsolódik a következő generációk jövőjével? Kövessük az Országos Erdészeti Egyesület ismeretterjesztő kampányát, és óvjuk erdeinket, mert segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben!

A programot, amely szorosan kapcsolódik a középiskolásoknak szóló „Fedezd fel az örökséged! – 2018.” országos erdőismereti vetélkedő idei témájához, a Földművelésügyi Minisztérium támogatja, míg partnerként természetjáró és agrár sajtóorgánumok, állami erdőgazdaságok, erdei iskolák és erdészeti oktatási intézmények, valamint természetjáró civil szervezetek is csatlakoztak hozzá.