Az erózió kialakulását befolyásolja az évi átlaghőmérséklet növekedése, a szélsőséges időjárási elemek (erős szél, súlyos szárazság vagy extrém csapadékhullás) gyakori fellépése.

Magának az eróziónak a kialakulását főleg három feltétel együttes fellépésével szokták magyarázni. Ezek: a leeső és a talajba beszivárgó csapadék különbségeként jelentkező lefolyás, a talaj fedetlensége (vagy nem kielégítő mértékű borítottsága növényzettel) és a terület nagy „reliefenergiája".

A három kedvezőtlen feltétel együttes megléte mellett az erózióhoz számos más tényező is nagyban hozzájárul. A talajerózió mértékét eróziós térképpel szokták szemléltetni. A hagyományos talajeróziós térkép a talajok erodáltsági állapotát mutatja be, a kvantitatív eróziós térkép egy adott csapadék után parcellánként mérhető talajveszteséget szemlélteti.

Németországban a Mecklenburg-Vorpommern-ben lévő - LFB rövidítésű - intézet az eróziós események adatait gyűjti össze és azokat értékeli ki, ezek alapján az országban egyedüliként eróziókatasztert készít.

A kiértékeléssel kapott eredményekre támaszkodva az erózióval veszélyeztetett földterületek gazdáival konzultálnak, iránymutatást adva nekik a célszerű termesztési gyakorlat kiválasztására, a tápanyagkimosódás okozta szennyezések csökkentéséhez. Az üzemeket ilyen jellegű információkkal látják el, valamint szakmai rendezvényeket szerveznek e témában. A gazdák körében erősen szorgalmazzák az ökológiai termesztést, a tartós legelők kialakítását, illetve azok fenntartását.

Az erózióvédelem céljait szolgálja a mulcs- és direktvetések gyakorlata. Mindezekhez a gazdák jelentős pénzügyi támogatást kapnak, miként az erózióval tönkrement területek szanálásához is. A tartomány agrárminisztere, Dr. Backhaus a talajvédelmet olyan fontos célnak tartja, mely az egész össztársadalmat érinti és nemzedékeken átívelő feladatot jelent.