A Francia Nagykövetség, a Francia Intézet és a Vidékfejlesztési Minisztérium által közösen szervezett rendezvénysorozat budapesti megnyitóján a helyettes államtitkár hangsúlyozta: a programsorozat hozzájárul hazánk és Franciaország közös gondolkodásához, a megoldások kereséséhez a környezetvédelem és a természetmegőrzés területén. A két ország között egy kétoldalú tárcaközi egyezmény van érvényben, melynek keretében Magyarország és Franciaország évek óta együttműködik a környezet és természetvédelem területén, a két ország szakemberei pedig rendszeresen kicserélik tapasztalataikat.

A helyettes államtitkár a megnyitó ünnepségen leszögezte, a szakminisztérium az elmúlt időszakban számos nagy horderejű stratégiát dolgozott ki. Példaként említette a Nemzeti Környezetvédelmi Programot, a Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát és az ökológiai gazdálkodás fejlesztését szolgáló nemzeti akciótervet. A helyettes államtitkár közölte, hazánk kiemelten fontos stratégiai célja a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzése.

Az idei Környezetvédelmi Hónap kiemelt témái a víz, a homok és a méhek.  Tóth Katalin kijelentette, hogy az egyik legfontosabb bioélelmiszer a méz. Arról is szólt, hogy a GM és nem GM növények egymás melletti termesztésénél a méheknek a figyelem középpontjába kell kerülniük, mivel a méhek akár 9 kilométerre is elrepülhetnek magukkal hordozva a GM virágport elszennyezve a környező területeket.

Kiemelte, a Környezetvédelmi Hónap november 29-ei programját, amikor a tájékoztatás középpontjába a GMO kerül.