A vizsgálatokhoz felhasználták a Newcastlei és a Dublini Egyetem korábbi, hasonló kísérleteinek eredményeit is. Az összefüggések pontos tisztázására azonban még további kísérletekre van szükség – írja az imperial.ac.uk. A kutatók több mint 10 napon át figyeltek meg 10 poszméh kolóniát, akik neonikotinoidokat tartalmazó és nem tartalmazó táplálék közül választhattak. A kutatók megfigyelték, hogy bár kezdetben a peszticidmentes táplálékot preferálták a méhek, ez fokozatosan megváltozott, míg végül inkább a vegyszert tartalmazó táplálékot választották, a vegyszermentest pedig egyre kevésbé.

méh

A poszméhek egy idő után rászoktak a peszticiddel "fűszerezett" táplálékra – fotó: Pixabay

Korábban a tudósok a fentieknek éppen az ellenkezőjét feltételezték, nevezetesen azt, hogy miután a méhek a mérgező anyagokkal találkoztak, később kerülni igyekeznek azokat. Ez azt jelenti, hogy a beporzók peszticidekkel való találkozása kétszeres veszélyt jelent rájuk: egyrészt egészségi károkozást okoz, másrészt a függőség kialakulásával gyengíti a kolónia szaporodási képességét.

"Érdekes módon a neonikotinoidok olyan idegreceptorokat céloznak meg a rovarokban, mint amelyekre a nikotin van hatással az emlősöknél" – mondta el a kutatás vezetője. "Megállapításaink szerint ha a dongók kapcsolatba lépnek a neonikotinoidokkal, akkor addiktív magatartás tünetei figyelhetők meg náluk – mondta el, bár hozzátette, további kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsék az eredmények mögött álló okokat."

A kísérletek eredményeit a kutatók a Proceedings of the Royal Society folyóiratban közölték.