A tiroli Kundlban tartott méhészeti összejövetel mottója: „csak együtt tudunk boldogulni” is kifejezi az összefogás szükségességét, és főleg azt, hogy a mezőgazdaság részéről  a méhek megkímélésére jobban oda kell figyelni. A varroa-atkák okozta gondok most sem hagytak alább, ráadásul a legyengült méhek egyre kevesebb táplálékhoz jutnak hozzá.

A szarvasmarha takarmányozására szolgáló táblákon mindenütt monoton képet festő fehérjenövények virítanak, melyek szinte „zöld sivatagok” a méhek számára. Ráadásul a gazdák a vágási, kaszálási idők kiválasztásánál nem veszik figyelembe a méhek repülési idejét. Nem számolnak azzal, hogy ha nem kora reggel vagy este  kaszálnak, akkor a méhek tömegestül pusztulnak el. Az útszegélyeken az extra-rövidre vágás vagy azok azok gyomirtó szeres kezelése a méhekre káros következményekkel jár. Ráadásul a „gondos” kerttulajdonosok még egy kis háborítatlan, kezeletlen foltot sem hagynak mintaszerű kertjükben, ahol a méhek, lepkék táplálékhoz jutnának.

Az osztrák méhészek hevesen kikeltek Niki Berlakovics miniszter ellen, mert az Európai Parlamentben a peszticidtilalom ellen szavazó öt ország között ott volt Ausztria. A méhészek életét tovább keserítik azok az előírások, melyek szerint a méhállományok pontos számáról és a vándorlás előtt négy héttel a Polgármesteri Hívatlanak jelentést kell küldeni. Ilyen bürokratikus előírások nevetségesek – vélik a bosszankodó hazai méhészek, akiknek elege van a számos jelentési kötelezettségből.