A COPA elnöke, Martin Merrild határozottan kiállt a mezőgazdaság mellett, miszerint a gazdák jó munkája hozzájárul a világ népességének tartós élelmiszer-ellátásához, ugyanakkor a klímavédelmet is szolgálja. Azt a felfogást viszont határozottan visszautasítja, miszerint a klímaprobléma megoldásához Európában a mezőgazdaságot le kellene építeni és azt „máshol felépíteni”.


Az 1990. évi emissziós szinthez képest az EU-nak a 40%-os csökkenés elérése a célja, ugyanakkor a növekvő világnépesség élelmiszer-ellátásához 2050-ig 60%-os termelésnövelésre van szükség. Európában a legjobb példának tekinthetők a növénytermesztésben, állati takarmányozásban, a melléktermékek (szalma), hígtrágya felhasználásában elért eredmények, de nem elhanyagolható a jobb vízgazdálkodás szerepe sem.

klímaváltozás

A mező- és erdőgazdaságnak hatalmas szerepe van a talajban történő CO2-tárolásban – fotó: Shutterstock

Fontos az állattartás és a rét-, legelőgazdálkodás közötti szinergizmus javítása, ami kedvező hatással van a CO2-megkötésre és magára az állattartásra. A mező- és erdőgazdaságnak a talajban történő CO2-tárolásban óriási szerepe van. 1990 óta a mezőgazdaságra visszavezethető üvegházhatású gázkibocsátás 23%-kal csökkent, miközben más területen (pl. járművek) növekedés következett be, mely tényeket nem szabad figyelmen kívül hagyni a kérdés objektív megítélésében.

Mint jól ismert, maga a klímaváltozás a mezőgazdaságra és az élelmiszer-biztonságra nagy fenyegetést jelent – fejtette ki az elnök, néhány példával is szemléltetve a kockázatokat. Így 1 C fokkal való hőmérséklet-emelkedés a szója- és kukoricahozamot 17%-kal csökkentheti.