Egy közelmúltban készült amerikai tanulmány szerint a világ öt legnagyobb hús- és tejüzemi konszernjének üvegházhatásúgáz-kibocsátása egyenként meghaladja a nagy kőolaj-feldolgozókét – írja a topagrar.com.

Amennyiben a globális hústermelés nem változik, a klímacélok nem lesznek tarthatók. Ha viszont a hústermelés tovább növekszik, akkor az állattartás részesedése az üvegházhatású gázok kibocsátásából 2050-ig 80 százalékra növekedhet.

Jelenleg a világ legnagyobb húskonszernje, a brazil JBS egyben a legnagyobb CO₂-kibocsátó. Utána három USA-konszern: a Tyson Foods, a Cargill és a Dairy Farmers következik. Németország legnagyobb tejfeldolgozója, a DMK csak a 21. helyen áll.

A tanulmány készítői kifogásolják, hogy a nagyvállalatok többsége a szén-dioxid-mérlegben túl alacsony értékeket állít be. „A 35 legnagyobb hús- és tejipari vállalat vagy nem közöl adatokat a CO2-kibocsátásról, vagy pedig saját vállalata helyett a teljes ellátási láncot tünteti fel kibocsátóként” – áll a jelentésben.

hús

Ha az egy főre jutó húsfogyasztás valóban a jelenlegi 37 kg-ról 48 kg-ra növekszik, akkor nem lehet elérni a párizsi klímacsúcs által kitűzött célt – fotó: Shutterstock

Legutóbb csak négy nagyvállalat (a svájci Nestlé, a francia Danone, a holland Friesland Campina és a japán NH Foods) közölt teljes körű és ellenőrizhető kibocsátási adatokat.

Az elemzők leginkább a brazil JBS expanziós politikáját kritizálják, amely kilátásba helyezte, hogy az egy főre jutó globális húsfogyasztás a jelenlegi 37 kg-ról 48 kg-ra növekszik. Ha ez bekövetkezne, akkor végképp nem lehetne elérni a 2015. évi párizsi klímacsúcs által kitűzött célt, miszerint a globális felmelegedést maximum 2, de inkább 1,5 C fok alatt kell tartani. Ezért a Greenpeace az átlagos húsfogyasztás 22 kg-ra való leszorítását szorgalmazza.