A lakossági felhasználás mellett az ipar és mezőgazdaság felhasználása sokkal jelentősebb. Kalifornia lakói és rendkívüli borai is veszélyben vannak a szárazság miatt. A Szilícium-völgy közvetlenül érintett a problémában, így számos technológiai megoldással küzdenek már most a szárazság kezelésére, a víz hatékonyabb felhasználását és helyettesítését célként kitűzve.

Az adat

Ez a négybetűs szó mentheti meg a vízkészleteinket! Minél pontosabb adatok állnak rendelkezésre a vízfelhasználásról, annál hatékonyabban menedzselhető a probléma, azonosítva a nagyfelhasználókat, az esetleges pazarlókat. A szenzorok és monitorozó rendszerek elterjedésére van szükség.

szárazság

fotó: Shutterstock

Ne feledkezzünk meg a szennyvízben rejlő lehetőségekről! Egy új technológia által elektromosan aktív mikroorganizmusok tisztítják a szennyvizet, miközben metán gáz formájában energiát is termelnek. A víztisztítás eddig energiát igényelt, az energia előállítása pedig vizet – ezt a folyamatot kell megtörni új módszerekkel.

A mezőgazdasági öntözés nagy problémája a párolgás. Mi lenne, ha ennek ellentéte valósulna meg? Azaz ha a levegő páratartalmát alakítanánk át vízzé? A korábban már bemutatott vertikális gazdaságok, kontrollált üvegházak lehetővé teszik ezt is, amellett, hogy hatékonyabb kontrollt gyakorolhatunk a növényeink felett (hőmérséklet terén például).