Békák, varangyok és szalamandrák tömegeinek pusztulását okozta az elmúlt ötven évben a Batrachochytrium dendrobatidis nevű rajzóspórás gomba miatt kialakult kitridiomikózis – írja a BBC hírportálja. A fertőző betegség ma már a világ több mint hatvan országában jelen van, a legsúlyosabban Ausztrália, Közép-Amerika és Dél-Amerika területét sújtja.

"A vadvilágot érintő, erősen fertőző betegségek – köztük a kitridiomikózis – hozzájárulnak a bolygón zajló hatodik tömeges kihaláshoz" – mondta Ben Scheele, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa. A kutatók három évtizeddel ezelőtt figyeltek fel a kétéltűek világszerte tapasztalható pusztulására, és hamarosan azonosították az "elkövetőt". A Batrachochytrium dendrobatidis nevű gomba a kétéltűek bőrét támadja meg, és gyakorlatilag élve "felfalja" őket.

béka

A kétéltűeket világszerte évek óta tizedelő fertőző betegség "része a Földön zajló hatodik tömeges kihalásnak" – fotó: Pixabay

A kutatók most a Science című tudományos folyóiratban publikálták a jelenséggel kapcsolatos eddigi ismereteket. A főbb megállapítások közé tartozik, hogy a betegség mostanáig legalább 501 kétéltűfajt – az ismert fajok 6,5 százalékát – sodorta a kihalás szélére. Kilencven fajról megerősítették vagy feltételezik, hogy kipusztult a vadonban, míg a többinek 90 százalékkal csökkent a populációja.

Sok faj esetében közvetlenül a betegség számlájára írható a pusztulás, másoknál azonban az élőhely elvesztésével, a klímaváltozással és a betolakodó, ragadozó fajokkal együtt járul hozzá a fajok kipusztulásához. A kutatók szerint a globalizáció és a vadkereskedelem az elsődleges oka a globális járványnak és a betegség folyamatos terjedésének.