Az egész országra kiterjedő hálózat révén regionális és nemzeti szinten egyaránt képesek lesznek a gazdákat az agrár-ökorendszereket érintő kérdésekben tanácsokkal ellátni. Hogy mikre terjednek ki a tanácsadási források? Kártevők és kórokozók okozta veszélyek fellépése, a talaj széntartalmában bekövetkező változások, klímaváltozási hatások, a földhasználat-változások következményei – mindezeket az egyes régiók és környezeti viszonyok széles skálájára vetítve.

Az LTAR hálózatról kapott információkra támaszkodva fejleszteni lehet az agrártermelési rendszereket abból a célból, hgoy maximalizálni lehessen az energia-megőrzést, csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, egyszersmind hozzájárulni a biodiverzitás megőrzéséhez, a természeti erőforrások védelméhez és a mezőgazdasági jövedelmezőség javításához.

Összességében a rendszer adta előnyök kiaknázása révén nagy lehetőség kínálkozik olyan döntések meghozatalához, melyeknek köszönhetően a „mezőgazdasági lábnyom” – footprint – csökkenthető és a hosszú távra tervezett agrár-rendszerek produktivitása növelhető. Mindez a természeti erőforrások védelmét jelenti, ez pedig a növekvő világnépesség agrártermékekkel (élelmiszer, takarmány, rost) való jobb ellátását helyezi biztosabb alapokra.