Nem sikerült az ország minden pontján eleget tenni annak a törvényi kötelezettségnek, hogy meg kell akadályozni a parlagfű virágba borulását – vonhatjuk le a következtetést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Közegészségügyi Központ Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adataiból.

Összefoglaltuk a parlagfűvel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

A földhasználók kötelezettségei

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (1) 4. bekezdése kimondja, hogy a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Aki nem tesz eleget a rendeletben foglaltaknak, növényvédelmi bírságot kap, amely a fertőzött terület méretétől függően minimum 15 ezer forint lehet, felső határa pedig elérheti az ötmillió forintot is.

Ellenőrzés földön és levegőből

Mint az Agroinform.hu is hírt adott róla, a járási földhivatali osztályok július 1-jétől megkezdték a parlagfű-mentesítés ellenőrzését, és ha kell, a büntetnek is. A hónap végén pedig már helikoptereket is bevetettek a fertőzött területek felderítésére. Mint beszámoltunk róla, az idei a hatodik év, amikor a hatóságok a földi ellenőrzés mellett légi úton is végeznek felmérést. A légi felderítés előnye, hogy így a nehezen megközelíthető, kevésbé szem előtt lévő és nagy kiterjedésű fertőzött területek is a hatóság látókörébe kerülnek.

A pollenszórás tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható – fotó: Shutterstock

Jelenleg a parlagfű fejlettsége országszerte nagyon eltérő, a legtöbb példány 20-110 cm-es nagyság közötti, ám egyre nagyobb számban borulnak virágba – mint a legfrissebb pollenjelentésekből kiderül –, és már elkezdték a pollenszórást. Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórásának tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható – olvasható a jelentésben.

Az időjárás is számít

A parlagfű pollenszórását az időjárás jelentősen befolyásolja. Májusban és júniusban a növekedéséhez még csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel akár hosszabb időszakra csökkentve a pollenterhelést. A rövid ideig tartó záporok, zivatarok után, amint kisüt a nap, a pollenszórás azonnal elindul, a pollenkoncentráció ismét emelkedik. A magas hőmérséklet és a tartós szárazság a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet.

Mire ügyeljünk?

A parlagfű leginkább a kapás növényekkel elvetett táblák szegélyében, táblaszéleken, forgókban és elhanyagolt területeken fordul elő.

De mint az Agroinform.hu megírta, a betakarítás után elhanyagolt tarlókat is elboríthatja a parlagfű. Ezért a gabona- és repcetarlók rendbetétele fontos növénytermesztési és -védelmi technológiai feladat – figyelmeztet a Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság.

A tarlószántással ráadásul a terület következő évi gyomfertőzöttségét is mérsékelhetjük. És jóval kisebb költségszinten, mint szelektív gyomirtó szerekkel egy adott növénykultúrából. Egyúttal a kártevőket és a kórokozókat is jelentős mértékben gyéríthetjük. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a tarlóhántás megkönnyíti az őszi talajmunkákat is, hiszen kisebb lesz a szántás energiaigénye, és nem mellesleg a talajban ezáltal megőrzött nedvesség hatására az őszi vetésű növények gyorsabban és jobban fejlődnek.

Kérje szakember segítségét!

A parlagfű elleni védekezés minden évben nagy kihívás, ezért a Földművelésügyi Minisztérium országos társadalmi szemléletformáló kampányt indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara és az Országos Polgárőr Szövetség közreműködésével.

Ha a védekezéssel kapcsolatba kérdése van, forduljon bizalommal a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi szakembereihez, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjaihoz, akik segíteni fogják a legmegfelelőbb módszerek kiválasztásában.

A leghatékonyabb védekezési eljárásokról és a növényvédő szerek helyes használatáról itt olvashat részleteket.

Ön is segíthet a fertőzött területek felderítésében!

A Parlagfű Bejelentő Rendszer https://pbr.nebih.gov.hu/pbr_usercenter/content/user/login.aspx/ július 1-jétől egészen a szezon végéig üzemel, amelyen interneten keresztül vagy okostelefonról – külön program feltelepítése nélkül – bárki megteheti az általa észlelt parlagfüves terület bejelentését. Ezek közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el. Amennyiben a bejelentő igényt tart rá, az általa megadott elérhetőségén (e-mail-en, sms-ben) a bejelentésével kapcsolatban tájékoztatást is kap.