A klímaváltozás pontos hatásai továbbra is sok kérdést vetnek fel az élet minden területén. Ezek a kutatások első sorban arra igyekeznek választ kapni, milyen mértékű veszélyeket rejt az új állapot. Azonban az USA Tudományos Házbizottságának (IPCC) elnöke, Lamar Smith úgy döntött elrugaszkodik ettől az irányvonaltól és megpróbálta azt bebizonyítani, hogy a CO2 igenis hasznos lehet a mezőgazdaság számára. A világ minden pontján szaladtak magasba szemöldökök a felvetés hallatán és a factcheck.org arra vállalkozott, pontról-pontra igyekszik leellenőrizni a politikus állításait.

A CO2, mint természetes növényi táplálék

Lamar Smith első állítása szerint, mivel a növények CO2-t és vizet vesznek fel, hogy azt oxigénre és glükózra, tehát cukorra váltsák azt, így a széndioxid-kibocsátás hasznos lehet a növénytermesztésben. Ezt az állítást tudósok is megerősítik, azonban fontos kiemelni, hogy nem minden növény esetében igaz, és csak egy bizonyos mértékig. A búza és a rizs sokkal nagyobb mértékben támaszkodik a CO2 felvételre, míg a kukorica és a cukornád sokkal kevésbé. Emellett figyelembe kell venni, hogy a kísérletek szerint ez csak alacsony CO2 koncentráció-emelkedés esetén igaz, egy ponton túl elvesznek ezek az előnyök, sőt, károsan hat a növények növekedésére is.

A kukorica sokkal jobban támaszkodik a belső körforgásra, mint a széndioxid felvételre – Fotó: Shutterstock

Jobb minőségű élelem?

Smith második állítása azt mondja, hogy azok a növények, amik több CO2-höz jutnak a környezetükből, több termést hoznak, nagyobbra nőhetnek. A politikus irodájának sajtóosztálya szerint itt elsősorban gyümölcstermesztésről van szó és két tanulmánnyal igyekeztek alátámasztani ezt az állítást. Az egyik epertermesztésre hivatkozott, azonban a tanulmány részletes átvizsgálása során kiderült, egyetlen mondat sem utal arra, amit Smith állított.

A másik tanulmány keserű narancsok C-vitamin tartalmának növekedését hozta fel példának, de a cikk írója itt fontosnak tartja kiemelni, hogy ez utóbbi munkát egy olyan nonprofit szervezet készítette, akik szerint a CO2 nem felelős globális felmelegedésért. Ezek után a Harvard egyetem kutatója, Samuel B. Myers megkeresésükre egyenesen üres kreálmánynak nevezte ezt a dokumentumot és elárulta, minden általuk végrehajtott kísérlet megcáfolja a benne foglaltakat.

A keserű narancsot elsősorban lekvárok készítéséhez használják, ott pedig a főzés hatására a C vitamin nagy része úgyis lebomlik – Fotó: Shutterstock

Több idő a termesztésre

Harmadik pontként Lamar Smith azt az egyszerű logikán alapuló állítást hozza fel, miszerint az északi, hidegebb területeken, a megemelkedett hőmérséklet miatt hosszabb ideig lehet művelni a földeket. Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy a hőmérséklet nem csak ott emelkedik, ahol eddig hideg volt, így azokon a területeken, ahol alapból magasabb a hőmérséklet, extrém helyzetek alakulnak ki, aszály és szárazság sújtja a gazdákat.

Az Egyesült Államokban így is komoly veszélyt jelent az aszály, ez pedig csak fokozható – Fotó: Shutterstock

Emellett nem szabad elfelejteni, hogy sok gyümölcs és magvas növény igényli a téli fagyot és a havat, ami alatt a rügyek növekedésnek indulhatnak és ott várhatják a tavaszt. Amennyiben ez elmarad, az súlyos hatással lehet olyan gyümölcstermő fák termőképességére, mint a szilva, vagy a cseresznye. És természetesen, akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a klímaváltozás hogyan befolyásolhatja az évtizedek óta megszokott esőzési mintákat, amihez az öntözést kell igazítani. Ahol épp nem aszály alakul ki, ott heves esőzések fordulhatnak elő, amik elősegítik a talajeróziót és kimossák a növényeknek fontos, néha mesterséges tápanyagokat a talajból, akár fertőzve is ezzel a közeli folyókat, tavakat.

Tehát...

Láthatóan néhány állítással egyet lehet érteni, azonban túlnyomóan sok pontban megcáfolhatóak az érvek, amik igyekeznek a gazdákat megvezetni és nagyobb CO2 kibocsátást támogatni féligazságok, vagy egyenesen valótlan állítások segítségével. Bár nyilván egyes lobbiszervezetek örömmel fogadták Lamar Smith nyilatkozatát, fontos szem előtt tartanunk a szakemberek szavait, akik egyre-másra a CO2 kibocsátás visszaszorítására hívják fel a figyelmünket.