A nikkel kis mennyiségben fontos mint esszenciális elem, nagyobb koncentrációban viszont vegyületei mérgezőek és rákkeltők. Bőrallergiát, az érzékenyeknél asztmát, gyomor- és vesekárosodást válthat ki.
Cserépkultúrás kísérletekben az iménti két veszélyes elem hatásait vizsgálták, hogy azok ionjai milyen hatással vannak a spenótban mint tesztnövényben az esszenciális növényi tápanyagok koncentrációjára és azok felvételére. Négyféle (0-100-150-300 mg/kg száraz talaj) koncentrációval dolgoztak.
Az ólom okozta toxicitás a spenót gyökerében és hajtásában nagyobb mértékű, mint a nikkel esetében – fotó: Pixabay
A talajban az ólomkoncentráció növekedésével a mikrotápanyagok (vas, cink, réz, mangán) és a makrotápanyagok (foszfor, kálium, kén) koncentrációja a növényben szignifikánsan csökkent. Várhatóan az ólom okozta toxicitás a spenót gyökerében és hajtásában nagyobb mértékű volt, mint a nikkel esetében.