Az EU a 2. legnagyobb biotermék-előállító

Az európai gazdák és mezőgazdasági szövetkezetek képviseletét ellátó COPA-COGECA a biogazdálkodásnak kiemelt jelentőséget tulajdonít, s a CAP keretében ennek további erősítését szorgalmazza. Hangsúlyozzák a szerves gazdálkodásnak a környezetre és állatjólétre kifejtett előnyös hatásait. Közismert a biogazdálkodás környezetre (talajra, vízminőségre, biodiverzitásra) kifejtett számos előnyös hatása. Az EU-s jogszabályozás kiterjed az állatjóléti gyakorlatok betartására, így a szabadban tartásra és az istállókon belül és kint tartott állatok állománysűrűségére. A szervezet főtitkára, Pekka Pesonen hangoztatta, hogy „a biogazdálkodás jól reagál a környezeti kihívásokra, ezért a CAP post-2013 keretében nagyfokú prioritást kell biztosítani neki”. Az EU a világon a 2. legnagyobb biotermék előállító, ráadásul a biotermékek iránti kereslet évről-évre nő. Ahhoz, hogy a biogazdálkodásban az „ökonómiai aktivitás” növekedjen, biztosítani kellene a biotermékek reális értékesítési árát, de a jelenleg alkalmazott technológiákat, módszereket is tökéletesíteni kell.

(COPA-COGECA jelentés)

Rovarkártevők ellen vegyszerek nélkül

A rovarkártevők ellen a fonálférgek felhasználásán alapuló védekezés gyakorlata szerte a fejlett világban ismert. Az Amerikai Kutatószolgálat (ARS) kutatói egy speciális módszert dolgoztak ki a talajban élő rovarkártevők lárváinak visszaszorítására. Abból a régóta ismert tényből indultak ki, hogy néhány fonálféreg faj bizonyos rovarfajokra nagy veszélyt jelent. Ha már az a gazdaállatba (gazdaszervezetbe) bekerül, ott táplálkozva tömegesen elszaporodik és 1-2 hét múlva újabb nemzedéket hoz létre. Ezeket a hasznos fonálférgeket tartalmazó elhalt gazdaszervezeteket, lényegében lárvatetemeket – belsejükben a hasznos fonálférgekkel – a talajba kell juttatni. Sajnos ez a „massza” vagy összetapadt vagy széteső állapotban van, így problémás a talajba való juttatása. Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy az elhalt gazdaszervezeteket ragasztószalagra vitték fel. Ezek alkalmazása igen egyszerű, de szállításuk, kezelésük is ezáltal problémamentessé vált.

(Agric.Res, 2011. 59.10.-12.p.)Cukorrépa gyomirtása kevesebb herbiciddel


A Bayer CropScince és a KWS Saat (Vetőmag) Rt. között létrejött megállapodás értelmében a cukorrépa gyomszabályozására egy sajátos innovatív rendszer kidolgozását kezdték meg. A kidolgozandó technológia olyan cukorrépa-fajták kinemesítésén alapszik, mely fajták az ALS (acetollaktát-szintetáz)-gátló herbicidekkel szemben toleranciát mutatnak. Ezzel pedig lehetővé válik a gazdák számára, hogy a cukorrépa termesztését majd egyszerűbben, időben rugalmasabban és környezetbarát módon folytathassák. Lényegében már  2001-ben „belenyúltak” a cukorrépa öröklési anyagába, amikor is abban egy olyan enzim természetes úton való megváltoztatására törekedtek, mely enzim az esszenciális aminosavak bioszintézisében vesz részt. Az ilyen spontán megváltozású öröklési anyagot tartalmazó fajták kiválasztásával és továbbnemesítésével - a környezetvédelem oldaláról sokszor támadott  - mamutcég ezúttal egyértelműen nem géntechnológiai eljáráshoz folyamadott. Joggal bíznak abban, hogy az új technológia lehetővé  teszi majd, hogy a cukorrépa gyomirtásában új hatóanyagokat is csatasorba állítsanak és fontos gyomok ellen a gyomszabályozásban kevesebb vegyszermennyiségekre,  ritkább kezelésekre szorítkozzanak. Ez pedig jól beleillik a vegyszertakarékos, környezetkímélő mezőgazdasági gyakorlatba.

(Top Agrar Online)