Kontinensünkön Németország büszkélkedhet a legnagyobb ökopiaccal, mert 2011-ben az országban a biotermékek forgalmazása – 2010 évi szinthez képest – 9 %-kal emelkedve 6,59 milliárd euróra nőtt, ugyanakkor az adott időszakban a területnövekedés csak 2,3 %-os volt (1,013 millió ha-ra növekedve).

A területnövekedésben a bio-szántók bővülése meghaladta a „zöld területekét” (rét, legelő). A biotermékek behozatalában a gabona 15, a burgonya 28, a sárgarépa és bioalma 50-50 %-kal részesedett. Az állati biotermékek behozatalában a tej 15, a tojás 20, a sertéshús 22 %-kos arányban vett részt. A biotermelésben nagy a lemaradás, főleg a sertés, szarvasmarha- és baromfitermelésben, de biotejből sem termelnek eleget.

A Szövetség arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekből az alapvető bio-élelmiszerekből az igényeket hazai termeléssel bőven ki lehetne elégíteni. Ehhez viszont a keretfeltételeket javítani kellene, elősegítve a bioüzemek számának növekedését. A politikai eszköztárban a starthitelek megadása, a N-műtrágyára és fehérjeimportra kivetett adók is szóba jöhetnek.



A kívánatosnak tartott 10.000 nagyságrendű növekedésnek az is nagy előnye lenne, hogy új munkahelyek születnének, a vidéki térségben az értéktermelés és életminőség javulna. Ezzel a környezetet jobban meg lehetne kímélni, mindamellett a biotermelés állat- és környezetbarát eljárásnak számít. Az egyértelmű ökonómiai, ökológiai és szociális előnyök ismeretében gyökeres szemléletváltásra van szükség.


További információk: www.topagrar.at/markt/Deutschland