Argentínában a legalább három hónap óta tartó csapadékhiány az utóbbi hetekben váratlanul jelentkező fagyokkal együtt nagyon erősen visszaveti az ország búzatermését. Ez komoly aggodalommal tölti el a termelőket és a kormányt, mivel a búza alapvető szerepet játszik az argentin exportban – írja az agroclave.com.

Búza

Nem volt ilyen szárazságra az utóbbi tíz évben Argentínában – Fotó: pixabay.com

Az Atlanti-óceán erős lehűlése miatt jelentkező mínusz 1 és 3 fok közötti hőmérséklet nyomán sok helyütt fekete foltok maradtak a búzatáblákban, és ha ez megismétlődik, az végzetes lehet. A növény nagy területeken már így is annyira elsorvadt, hogy a várható termés értéke még a betakarítás költségeit sem fedezi, bár egy enyhébb szeptember és egy kiadós esőzés még megmentheti a termés egy kis részét.

A fontos búzatermő területnek számító Córdoba és Santa Fé tartományban a búzatáblák állapota teljesen elkeserítő, a termés a sokévi átlagnak a töredéke lehet. Ilyen szárazságra az utóbbi tíz évben nem volt példa az országban. A csapadékhiány más növényeket is érint, és a kukorca vetését is akadályozza, a legrosszabb helyzetben azonban a búza van. Az is felmerült – La Nińa kedvezőtlen hatását figyelembe véve –, hogy egyes búzatermő területeken a jövőben más növényeket lenne célszerű termeszteni.