Mára az élelmiszerhulladék okozta környezetterhelés mellett a gazdasági károk is jelentősekké váltak. Nem meglepő, hogy a pazarlás visszaszorítása az Európai Unió és a NAK egyik kiemelt célja. Ennek eléréséhez azonban az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjének közreműködése szükséges. Ezt kívánja támogatni a NÉBIH a 2017. szeptember 20-24 között megrendezett 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretein belül elnyerhető Élelmiszerhulladék Megelőzéséért Díjjal.

Globális szinten emberi fogyasztásra termelt élelmiszer közel egy harmada kerül végül kidobásra – Fotó: Shutterstock

A NÉBIH olyan élelmiszer-ipari lánc szereplők jelentkezését várja, akik már kidolgoztak,v agy átvettek valamilyen megoldást a probléma kezelésére, hiszen a háztatásokon túl, ők tehetnek a legtöbbet a probléma megoldása érdekében. Éppen ezért a NÉBIH szeretné összegyűjteni és a szakmai közvélemény számára bemutatni azokat az élelmiszer-hulladékok megelőzését szolgáló jó gyakorlatokat, amelyeket a hazai élelmiszerlánc szereplők jelenleg is alkalmaznak. A pazarlás visszaszorítása ugyanis közös érdekünk, ahogy azt korábbi cikkünkben bemutattuk.

Az újonnan bevezetett HIDA díjhoz hasonlóan erre a díjra is az OMÉK kiállítók pályázatát várják a szervezők, méghozzá május 31-ig bezárólag, ezúttal a maradeknelkul@nebih.gov.hu e-mail címre. A részletes pályázati kiírás elérhető az OMÉK weboldalán.