Ehhez szénmentes vagy alacsony szénenergia igényű energiatemelésre van szükség, és ennek politikai kereteit is meg kell teremteni A Bizottság céljainak megvalósításához öt alapelvet kell követni.

1. A szénmentes („dekarbonizációs”) energiaellátás elvének és gyakorlatának elfogadása technikai és ökonómiai szinten, azaz a jelenleginél olcsóbb energiapolitika előtérbe helyezése.
2. Energiahatékonyság, megújuló energiák fokozása a tagországokban, figyelembe véve azonban azt, hogy a gáz, az olaj, a szén és a nukleáris energia továbbra is az energiaellátás része marad.
3. Az energia-infrastruktúra átalakítása, a csekély mértékű szénenergiára alapozott energiatermelésre irányuló befektetések szorgalmazása.
4. 2030 után az energiabiztonságnak köszönhetően, az importtól és az áringadozásokból való kisebb mértékű függőség révén  várhatóan az energiaárak csökkenni fognak. Az  árcsökkenésnek fognak kedvezni infrastruktúrába való befektetések is.
5. Egy „pán-európai” megközelítésre van szükség, mely magába foglal egy közös európai energiapiacot (2014-re), díjszabást és harmonizációt.

szélenergia

Növekszik a megújuló energiák részaránya. – fotó: Shutterstock

A Világ Klímatanácsa (IPPC) szerint komoly remény van arra, hogy 2050-ben a termelt energiának kétharmada megújuló energiaforrásokból származzon. Ennek megvalósításához viszont kedvező politikai feltételekre és nagyobb ütemű befektetésre van szükség. Az IPC beszámolója szerint az emberiség a megújuló energiák kedvező növekedési üteme mellett sem mondhat le teljesen a szén, a gáz és a kőolaj felhasználásáról. Azt is figyelembe kell venni a befektetéskor, hogy gyakran a vártnál kisebb a haszon, viszont a fosszilis energiahordozók alkalmazásánál nem mindig veszik kellő mértékben figyelembe azokat a „mellékköltségeket”, melyek a Föld felmelegedése (=klímaváltozás) és az egészségügyi károsodás formájában jelentkeznek. A megújuló energiaforrások felhasználásával 560 gigatonnával kevesebb  CO2 jutna a légtérbe, a felmelegedést jelentősen csökkentve.

Megújuló energia termelése, piaca – világszinten

A bioüzemanyagok, a szoláris fotovoltaikus és szélenergia globális piacai az elmúlt években jelentősen nőttek. Az elkövetkező évtizedre ennek a három „szektornak” 295 milliárd euróval való növekedésével lehet számolni. A bioüzemanyagok forgalmazása várhatóan 2021-re 106 milliárdra fog emelkedni. Ez a nagy növekedés főleg az alkohol és biodízel árnövekedésének tudható be. Az árnövekedésnek nagyobbrészt a nyersanyagok (cukor, repcemag, növényi olajok) áremelkedése az oka. A szélenergiához a létesítési költségek 2021-ben várhatóan el fogják érni a 89 milliárdos szintet.