Bocskor László, a nagybaconi közbirtokosság ügyvezető elnöke elmondta, néhány évvel ezelőtt ők is szerződtek a baconi családokkal, akiknek engedélyezték, hogy bizonyos mennyiségű termést felszedjenek az erdőből. A mennyiséget azonban korlátozni kellett annak érdekében, hogy a vadnak is maradjon makk.

Ugyanakkor évről évre változik a termés mennyisége, tavaly például nagyon kevés termett Erdővidéken, így az említett családok távolabbi vidékekről szedtek össze nagy mennyiségű tölgymakkot és azt vetőmagként, esetleg takarmányként értékesítették Magyarországon az erdészeteknek, faiskoláknak.

Az érintett területeket országos katalógus tartja nyilván. Kovászna megyében igen kevés van belőlük, a nagybaconi nem tartozik közéjük, ezért itt már nem adnak engedélyt a gyűjtésre. Ettől még a gyűjtés folyik, igaz, ily módon illegálisan. Magyarországi erdészeti szakemberek szerint előfordul, hogy a kivitt makk nem megfelelő minőségű, mert már beérés előtt leverik a fáról, vagy más okból nem csíraképes, esetleg fertőzött. Éppen ezért már ideát is fontolóra vették az illetékesek, hogy valamiképp a makk átvételét szabályozni, a minőségét pedig ellenőrizni kellene.


A lap munkatársa május végi háromszéki látogatása alkalmával megkérdezte Nagy Istvánt, a magyar kormány agrárminiszterét, mit tud a Romániából Magyarországra irányuló makkexportról? A miniszter azt mondta: ha valóban létezik a jelenség, azaz a sok teherautónyi makkexport, akkor az vélhetően illegális, mert Magyarország Törökországból és Bulgáriából szerez be vetőmagnak való makkot – olyan fajtákat, amelyek a felmelegedést és a szárazságot is jól bírják.

Forrás: hirmondo.ro