Meleg helyzet

Európa több mint kétszer annyit melegedett az elmúlt három évtizedben, mint a világ többi része, és a Meteorológiai Világszervezet jelentése szerint Európában volt a legnagyobb a hőmérséklet-emelkedés az összes kontinens közül.

Az európai éghajlat állapotáról szóló jelentés a szélsőségek nyarát követi.

Tavaly az éghajlatváltozás által súlyosbított szélsőséges időjárási események - főként árvizek és viharok - 50 milliárd dollárt (20 billió forint) meghaladó károkat okoztak Európában.

Tavaly az éghajlatváltozás által súlyosbított szélsőséges időjárási események - főként árvizek és viharok - 50 milliárd dollárt (20 billió forint) meghaladó károkat okoztak Európában. Kép: Pexels

Rekordot döntő hőhullám perzselte fel Nagy-Britanniát, az Alpok gleccserei példátlan ütemben olvadtak, és egy hosszan tartó tengeri hőhullám majdnem megfőzte a Földközi-tenger vizeit. "Európa plasztikus képet ad a felmelegedő világról, és emlékeztet bennünket arra, hogy még a jól felkészült társadalmak sincsenek biztonságban a szélsőséges időjárási események hatásaitól" - mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára egy nyilatkozatban.

A jelentés szerint 1991 és 2021 között Európa felett a hőmérséklet átlagosan 0,5 Celsius fokkal melegedett évtizedenként, míg a globális átlag mindössze 0,2 Celsius fok volt.

Tavaly az éghajlatváltozás által súlyosbított szélsőséges időjárási események - főként árvizek és viharok - 50 milliárd dollárt (20 billió forint) meghaladó károkat okoztak Európában. A tudósok szerint Európa más kontinenseknél gyorsabb felmelegedésének oka az, hogy a kontinens nagy része a szubarktikus és az északi sarkvidéki térségben - a Föld leggyorsabban melegedő régiójában - fekszik, valamint a klimatikus visszacsatolásokban bekövetkezett változások is fűtik.

Európában volt a legnagyobb a hőmérséklet-emelkedés az összes kontinens közül.

Európában volt a legnagyobb a hőmérséklet-emelkedés az összes kontinens közül. Kép: Pexels

Kevesebb felhő

Például az, hogy nyáron kevesebb felhő van Európa felett, azt jelenti, hogy több napfény és hő éri el a kontinenst - mondta Freja Vamborg, a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat vezető kutatója. Egyes tudósok Európát a hőhullámok csomópontjának nevezték, mivel a légköri keringés változásai miatt a kontinensen a hőhullámok száma gyorsabban nőtt, mint más régiókban.

A jelentés szerint a hőmérséklet emelkedése ellenére az Európai Uniónak 1990 és 2020 között 31 százalékkal sikerült csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását, és 2030-ig 55 százalékkal kívánja csökkenteni a kibocsátást.

A küldöttek november 6-án vasárnap érkeznek meg Egyiptomba az ENSZ éves éghajlatváltozási csúcstalálkozójára, a COP27-re. A klímacsúcson várhatóan részt vesz majd Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. Rishi Sunak brit miniszterelnök döntését, miszerint nem vesz részt a COP27 klímacsúcson, még felülvizsgálják - közölte a szóvivője hétfőn.

(Forrás: Reuters)