– mindezekről a Kék Bolygó Alapítvány tájékoztatta az MTI-t.

Azt írták, az alapítvány, a budapesti brit nagykövetség és az önkormányzat együttműködésében szeptembertől novemberig tartó, több generáció bevonásával zajló tesztprojekttel Kaposvár az elsők között csatlakozik az ENSZ fenntartható szemléletmódot népszerűsítő Race to Zero nevű kezdeményezéséhez.

A program központi üzenete a Mentsd meg, használd újra!, és a mindennapi élet különböző területeire, a komposztálásra, a PET-mentesítésre és az ételhulladék csökkentésére fókuszál – közölték.

Kiemelték, hogy a Compocity Kaposvár tíz óvodájába helyez ki beltéri, ökorobot-komposztáló rendszert, amelynek segítségével a gyermekek és szüleik, valamint az intézmények munkatársai játékos formában tanulhatják meg a komposztálást.

A Kék Bolygó Alapítvány ivókutakat és hálózatra szerelt vízautomatákból tölthető kulacsokat ajándékoz a város két középiskolájának a műanyag hulladék mennyiségének csökkentése érdekében – tették hozzá.

A kép illusztráció! – fotó: Shutterstock

Kitértek arra is, hogy számos helyi étterem és üzlet csatlakozik a Munch-projektjéhez, amely lehetővé teszi, hogy kedvezményes áron értékesítsék a jó minőségű, de zárásig meg nem vásárolt ételeiket, illetve élelmiszert ajánljanak fel rászorulóknak, a Rakun Dobozközösség pedig újrafelhasználható cseredobozokat ad éttermeknek, amivel ugyancsak mérsékelhető az ételkiszállítás során keletkezett műanyag hulladék mennyisége.

A program ideje alatt a témában országos kommunikációs kampányt is folytató Kék Bolygó Alapítvány bízik abban, hogy a kaposvári mintát hazai nagyvárosok sora követni a közeljövőben – olvasható a közleményben.

A mintaprogram indulásáról tartott pénteki, kaposvári eseményről készített és az önkormányzat által az MTI-hez eljuttatott hangfelvétel szerint Csepreghy Nándor, a Kék Bolygó Alapítvány igazgatója felidézte: az alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre, hogy bizonyítsa, nem elég megfogalmazni a kihívásokat, amelyekkel az emberiség szembenéz, meg kell adni megoldásokat, amikkel képessé válik kezelni azokat.

Ez olyan ügy, ami a világ egészét érinti, de megoldani nem globális kezdeményezésekkel, hanem helyi házi feladatok megoldásával lehet - mondta Csepreghy Nándor, aki úgy vélte, hogy a fenntarthatóság kérdése nem jelent mást, mint megtalálni az egyensúlyt, hogyan tudunk együtt élni a természeti környezettel.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere arról szólt, hogy a város számos, a környezet védelme szempontjából fontos beruházást valósított meg az elmúlt években.

Utalt arra, hogy Kaposvár minden intézményén van napelem, a közelmúltban adták át a Közép-Európa legnagyobb, 100 megawattos naperőművét, a helyijáratú autóbuszok nem dízelüzeműek, hanem sűrített földgázzal és cukorgyári melléktermékből előállított biogázzal működnek, folyamatban van a távfűtés korszerűsítése, és hamarosan indul a használt sütőolaj házhoz menő gyűjtése is.