A programsorozat vezérfonalát az olyan eltűnőben lévő, az élethez elengedhetetlen természeti kincseink, élőlényeink adják, mint a víz, a homok és a méhek. Emellett a Vízügyi Együttműködések Nemzetközi Évéhez kapcsolódva szó lesz az UNESCO 2013-as vízügyi programjáról, a fenntartható vízgazdálkodásról.
Bemutatják azokat a magyar fiatalokat, akik megnyerték a Stockholmi Ifjúsági Víz díj hazai pályázatát. A megnyitó ünnepségen Yann Arthus-Bertrand: La soif du monde (Szomjazó világ) című legújabb dokumentumfilmje kerül a Francia Intézet mozivásznára. Másnap pedig Molnár Attila Dávid: Víz, víz, tiszta víz, Mosonyi Szabolcs: Amikor a Tisza virágzik kisfilmjein keresztül gyönyörködhetünk hazánk rejtélyes vízi életében.

A környezetvédelmi fórumokon, konferenciákon gyakran esik szó a globális felmelegedésről, a megújuló energiaforrásokról, a fenntarthatóságról. Ritkábban beszélünk viszont egy, szinte mindenki számára alapvetően létező természeti kincsünkről, a homokról. Miért fontos ez a képződmény és milyen veszély fenyegeti? Ezekre és egyéb, más kérdésekre ad választ Denis Delestrac a Sand Wars című dokumentumfilmjében.

Elengedhetetlen, hogy szóba kerüljenek az alternatív környezetkímélő megoldások. A témát belgiumi, franciaországi és magyar szakemberek járják körül: november 7-én a víz kapcsán Országh Józseffel, 21-én a zöldkémia révén Paul Colonna professzorral.

A programsorozat záróeseménye a génmódosított növények és a méhek együttélésének kérdésével foglalkozik.

A Környezetvédelmi Hónap ideje alatt, egész novemberben megtekinthető a „Víz tudományos szemmel ” című francia-angol nyelvű kiállítás. A tárlat bemutatja a vízzel kapcsolatos nagy francia kutatási projekteket a Csád-tótól a Mekongig, a Földközi-tengertől az Andok völgyéig. Gazdagon illusztrálva, jól érthetően szemlélteti a fenntartható vízgazdálkodással mint alapvető és létfontosságú erőforrás fejlesztésével  foglalkozó kutatásokat.

A legfiatalabbak külön programon vehetnek részt, fókuszban a hulladékhasznosítással, a megújuló energiaforrások bemutatásával. A webdocumentaire-eken keresztül interaktív módon szembesülhetnek egy-egy környezeti problémával, majd ellátogatnak a rákospalotai Hulladékhasznosító Műbe.

Helyet kapnak a filmvetítések a Francia Intézetben az Alliance Française-ekben. A Környezetvédelmi Hónap kiváló lehetőséget nyújt a magyar-francia tudományos, technikai, gazdasági, vidéki, és az egyetemek közötti együttműködés megerősítésére.

A program ide kattintva letölthető.