Nem csak Izlandon…

Energiaszűkös világunkban mind több szó esik a geotermikus energia felhasználásáról. Európában ebből a szempontból Izland kivételesen jó helyzetben van, náluk a kedvező geológiai adottságoknak köszönhetően a villanyáram negyedét, a hőigény 90 %-át geotermikus energiából fedezik. Erre az energiára alapozva Kenyában a Rift-völgyben 20 éven belül olyan projekt létesül, ahol igen nagy mennyiségű energiával fogja a szegény országot ellátni.

Németországban 2020-ra 150 geotermikus létesítménnyel összesen 280 MW-nyi energiatermelést ütemeztek be, Törökországban pedig 2013-ra 550 MW elérése a cél. A geotermikus energiára a jövőben nagyobb mértékben számító országok között Magyarország is szerepel. (Hazánk jelentős geotermikus energiával, ezen belül nagy mennyiségű termálvízzel rendelkezik, országunk területének mintegy 40 %-án tárható fel termálvíz.

A kitermelhető mennyiséget minimálisan 50, maximálisan 300 millió m3-re becsülik. A geotermikus gradiens hazánkban 15-22 m/K, ami a környező országokhoz viszonyítva is kedvező, a világátlag másfélszerese. Szerk.). A tervek megvalósulásához itt is elengedhetetlen az állam részéről elvárt támogatás növekedése.

(Newsletter.Eur.Envir.Press. 2012.Marc.6.)


Geotermikus energia az USA-ban

A geotermikus energia jelentősége egyre nagyobb, amit jól jelez, hogy az elért 3187 MW kapacitása a világon egyedülálló. Jelenleg Kaliforniában érték el a legnagyobb kapacitást (2615 MW), újabb – 2000 MW-os – bővítés pedig most van folyamatban. Newadában 51 projektet indítottak be.

Amerikai szakemberek – élén a Geotermikus Energiaegyesület (GEA) igazgatójával, Karl Gawell-el – azt hangoztatják, hogy a geotermikus ipart az energiafüggőség csökkentése érdekében tovább kell fejleszteni. Ehhez viszont az állam részéről nagyobb ösztönzésre lenne szükség, de egy stabil adóhitel politika is nagy segítséget jelentene. Talán az lenne a legfontosabb, ha az állam felismerné a geotermikus energia igazi értékét a maga teljességében.

Eep.org/Newsletter/2012/EEP