Igazán látványos virágú növényt szeretnél a kertedbe, amelyik júliustól egészen őszig teszi még szebbé? Akkor a mocsári hibiszkusz lesz a te növényed! De érdemes nem csak a mocsári, hanem a többi hibiszkuszból is válogatnod, és igazán egzotikussá varázsolni általuk a kerted. Ezek a csodálatos növények ugyanis egészen biztosan magukra fogják vonzani a tekinteted. Na és természetesen nem csak a tiédet.

Ismerd meg a mocsári hibiszkuszt!

A mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) júliustól szeptemberig virágzik, és ilyenkor, a nyár közepén a legszebb. A mocsári hibiszkusz akár 100-150 cm magasra is meg tud nőni, ráadásul évelő növény. Hatalmas fehér, rózsaszín vagy bordó virágaival pedig egészen biztosan varázslatossá fogja tenni a kertet.

A mocsári hibiszkusz a félárnyékos vagy napos helyet szereti, és nagy szüksége van a rendszeres és bőséges víz- és tápanyagellátásra. Azért, hogy jövőre is beragyogja a kertet a hibiszkusz, érdemes a tövét télen lombbal betakarni.

hibiszkusz virág

A hibiszkusz óriási virágai mellett nem lehet szó nélkül elsétálni. Fotó: Shutterstock

Ha még több mocsári hibiszkuszt szeretnénk, vágjunk le óvatosan egy ágat és tegyük egy pohár vízbe. Néhány hét alatt már kifejlődhetnek a gyökerei, de akkor se legyünk elkeseredve, ha hónapokat kell várni rá. Legyünk türelemmel és amint megjelennek a gyökerei, és persze nincsenek fagyok, már ki is ültethetjük a kertbe.

A hibiszkusz sikerének titka

A hibiszkusz, vagy más nevén mályvacserje, számos változata kiváló szobanövényként, de sok van közöttük, amelyik kerti díszcserjeként varázsolja szebbé a kertünket. Így, ha mediterrán hangulatot szeretnénk a kertben, feltétlenül adjunk neki helyet.


A hibiszkusz Ázsiából származik, Jean Robin hozta Európába, és ő ültette el az első példányt a párizsi királyi füvészkertbe. A fajok többsége a trópusokon, szubtrópusokon és a meleg mérsékelt éghajlatú területeken él, és vannak közöttük egyévesek és évelők, fás- és lágyszárúak, lombhullatók és örökzöldek is. Levele nagy, karéjos, virága magányosan vagy csoportosan áll, termése ötrekeszű tok.

A hibiszkusz önmagában ültetve is remek választás, de akár sövényt is ki tudunk alakítani belőle, hiszen akad közöttük olyan is, amelyik még két és fél méter magasra is meg tud nőni, emellett pedig még dús is, így kiválóan gátolja a belátást, ha kerítés mellé telepítjük.

Sőt, akár még törzses fácska is nevelhető belőle, amelyet körbe tudunk ültetni szép virágokkal, így fokozva még az amúgy sem elhanyagolható látványt. Ha a kertünkben nem férne el egy terebélyesebb fa, de szeretnénk egy központi, igazán szép növényt, akkor a hibiszkusz kiváló választásnak bizonyulhat.

Aromás illóolaj-tartalma miatt némely hibiszkusz fajta virágját gyümölcsteákba is beleteszik, sőt, még gyógynövény faja is van. A kínai hibiszkusz virága például köptető, köhögéscsillapító hatású. Fájából Kelet-Ázsiában díszeket faragnak, Indiában és Afrikában pedig ipari növényként is termesztik.

Nem véletlen, hogy jelképként is tekintenek rá, így a hibiszkusz Kínában egyaránt jelképezi a hírnevet és a gazdagságot. Számos költeményben hasonlítják a hölgyeket is a hibiszkuszhoz, annak szépsége és törékenysége miatt.

A hibiszkusz ezt szeretné kérni tőled

A hibiszkusz egyáltalán nem igényes, így szinte bárhová ültethetjük. A talaj iránt sincsenek különösebb elvárásai, így mind az agyagos, mind a szárazabb közegben megél. Azonban nem szeret szomjazni, így fontos, hogy rendszeresen öntözzük. Mivel a párás környezetet is kedveli, nem probléma, ha áll alatta a víz, de fontos, hogy mindig kellő mennyiségű napfényben legyen része, így semmi esetre se ültessük árnyékba.

Az idősebb példányok könnyedén átvészelik még a nagy mínuszokat is, a fiatal hibiszkuszokat pedig mulccsal letakarva tudjuk megvédeni a fagyok elől. De ha már egyszer megtaláltuk a számára ideális helyet, akkor hagyjuk is ott, mert az átültetést egyáltalán nem viseli jól. Így legyünk nagyon körültekintők, amikor eldöntjük, hova fog kerülni a kertben, mert a kiválasztás végleges kell, hogy legyen.

A hibiszkusz ültetésekor készítsünk elő egy 60x60x60 centiméteres ültetőgödröt, illetve, ha sövényt szeretnénk a hibiszkuszból, akkor készítsünk számára ültetőárkot. A konténeres kiszerelésű hibiszkuszokat ezután helyezzük a gödörbe vagy árokba úgy, hogy a földlabdájuk felszíne mindig kerüljön egy síkba a talaj felszínével. Miután elültettük, alaposan tömörítsük a körülötte lévő földet, majd alaposan öntözzük be. Gondoskodjunk a bőséges vízellátásáról az ültetést követő időszakokban is, így jóval gyorsabban fog meggyökeresedni.

hibiszkusz virág

A hibiszkusz számtalan színben és méretben választható. Fotó: Shutterstock

Akár egy forgalmasabb út melletti kertben is nagyon jól fogja érezni magát, és túl sok ápolást sem igényel. Tél végén vagy tavasszal meg kell metszeni a hibiszkuszt. Ekkor kell eltávolítania a sérült, fagyott, vagy idős vesszőket, hogy helyet adjunk az újaknak. Az elvirágzott részeket is érdemes megmetszeni, és 2-3 rügyre visszavágni, mert így sokkal nagyobb virágokat fog hozni. Amennyiben sövénynek ültettük, a téli végi időszak kiváló annak formára nyírásához.

Szerencsére túl sok betegség és kártevő sem veszélyes a hibiszkuszra, így a levéltetvek és atkafélék ellen kell védeni. A tetvek és atkák ellen nagyon jó megoldás lehet a csalánleves permetezés, de a gazdaboltok kínálatában is találhatunk megfelelő permetszereket.

Ha a rügyei lehullanak, akkor valószínűleg nem kap megfelelő mennyiségű folyadékot, vagy huzatos a helye. Ellenben, ha túl sok jutott neki a jóból, és túlságosan is sokat öntöztük, azt levelei sárgulásával és lehullásával adja tudtunkra. Szintén így jelzi a tápanyaghiányt, és a hirtelen hőmérséklet változásokat is.

A mocsári hibiszkusz mellett még egyéb hibiszkuszokból is válogathatunk

1. A kínai hibiszkusz Ázsia szubtrópusi és trópusi területeiről származó évelő, örökzöld növény. 1-2 méteres cserjévé fejlődik. Virágai rózsaszín, piros, fehér, sárga vagy narancssárga színben pompáznak, de csupán egy napig nyílnak. Szirmait mind a gyógyászatban, mind a szépségiparban felhasználják. A kínai hibiszkusz nem viseli jól az erős napfényt, de kedveli a párás környezetet.

2. A szíriai mályvacserje, vagy más néven kerti hibiszkusz, vagy törökrózsa, India és Kína területén is őshonos. Akár a 3 méteres magasságot is eléri, és gyönyörű virágai vannak, melyek fehér, rózsaszín, lila vagy piros színben játszanak, és kelyhet formáznak.

A hibiszkusz egészen biztosan látványos lesz, és éppen ezért öröm lesz rápillantani, így hát érdemes neki helyet adni a kertünkben.