Egy állat, amelyet eddig – főleg a gabonatermesztésben okozott jelentős kártétele miatt – hagyományosan irtani kellett, most Németországban baráttá vált, és tetemes költségeket fordítanak a védelmére.

Ez az állat a hörcsög, amelytől már nem feltétlenül kell sajnálni a pofazacskóiba betárolt gabonaszemeket. Hessen tartomány földjein a korábban nagy számban jelen lévő mezei hörcsögök – a gépesített mezőgazdaság és a gyors betakarítás, illetve a monokultúrás termesztés hatására – mára gyakorlatilag csaknem teljesen kipusztultak – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.

A helyi agrárminisztérium most speciális akciót indított ezeknek a rágcsálóknak és egyéb kihalóban lévő fajoknak (fogoly, mezei pacsirta) a visszatelepítésére. Egyelőre 4 hörcsögöt telepítettek ki a szabadba, számukra kifejezetten kedvező környezetbe, ami egy elkerített és sávosan különböző növényfajokkal és virágokkal bevetett területet jelent. A veszélyeztetett állatfajok megmentését célzó többéves programra a tartományi agrárminisztérium 500.000 eurót különített el.

Borítókép: Dr. Cserkész Tamás

Olvassa el korábbi szakcikkünket a magyarországi hörcsög-helyzetről!