A FAO arra hívta az európai államok vezetőit, hogy maximálisan igyekezzenek teljesíteni a párizsi klímaegyezményben foglaltakat, és az átlaghőmérséklet emelkedését világszerte 2 Celsius-fok alatt tartani – olvashatjuk a noz.de német hírportálon.

Alexander Jones, a FAO Klíma- és Környezetvédelmi Osztályának igazgatója szerint a világ élelmiszer-ellátását csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának fékezésével lehet biztosítani, mivel már jelenleg is mintegy 830 millió ember szenved élelmiszerhiányban. Ráadásul a terméskiesések leginkább a legszegényebb országokat sújtják.

„Egy gyenge termés Németországban szükséghelyzetet és esetleg vállalati csődöket, Afrikában viszont sokak számára éhhalált jelent”.

Azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy

a mezőgazdaság a klímaváltozásnak nemcsak áldozata, hanem egyben kiváltója is, ezért kötelessége megfelelő ellenintézkedéseket hozni.

Világviszonylatban az üvegházhatású gázok kibocsátásáért 25 százalékban a mezőgazdaság (főleg az állattartás) felelős. Ezért többek között a gazdag országok fogyasztóinak magasabb árat kellene fizetniük a zöldség- és gyümölcstermékekért, mivel azok különösen érzékenyek a kedvezőtlen időjárási hatásokra.

traktor

A mezőgazdaság a klímaváltozásnak nemcsak áldozata, hanem egyben kiváltója is – fotó: Shutterstock

A Greenpeace ezzel kapcsolatban élesen bírálta a károsult agrártermelők európai segélyezési rendszerét. Szerinte ez a rendszer „egy feneketlen hordó, és az egymilliárd eurós támogatás elpuffogtatása helyett ezt a pénzt sokkal inkább az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére kellene fordítani”.

A világban felhalmozott óriási, eladatlan gabonakészletek (kukorica, búza, rozs) leapasztásával is csökkenteni lehetne az éhínséget, és ugyanakkor azok előállítása nem terhelné a környezetet.