A svéd Wayout vállalat a hagyományosnál jóval kisebb italgyártó berendezésekkel rukkolt elő. A készülék helyigénye alig 33 négyzetméter, üresen nagyjából 7,5 tonnát nyom, míg, ha tele van, a súlya elérheti a 12,5 tonnát is – írja a Napi.hu a Business Insider amerikai gazdasági lap cikkére hivatkozva.

A sör nagyjából egy hét alatt készül el – fotó: Shutterstock

A sörfőzéshez csak áramra és vízre van szükség, ugyanis az alapanyagok járnak a készülékhez, így biztosítva van a komló, a maláta, és élesztő is. A cég szerint ezzel a a gyártásai módszerrel sokkal fenntarthatóbb lesz a folyamat, mivel nincs szükség szállításra és tömeges csomagolásra. A sör nagyjából egy hét alatt készül el, és még egy app is segíti a  a gyártási folyamatot.

A berendezések a sós vízből is képesek ivóvizet készíteni, 300 literrel képesek megbirkózni óránként. Szénsavas és ízesített italokat is elő lehet vele állítani. Ivóvízből havonta 3 ezer litert, míg üdítőből 70 ezer litert lehet gyártani. Ezzel a Wayout szerint – a műanyag palackos vagy üveges vizek, italok elhagyásával – havonta 8 tonna szén-dioxidot és 200 ezer műanyagpalackot lehet megspórolni. Ráadásul a mini sörfőzdéket napenergiával is lehet üzemeltetni.