Intenzív gazdálkodás – klímavédelem

Német kutatók azt vizsgálták, hogy Dél-Amerikában a kivágott esőerdők helyén pálmaolaj-ültetvények és az intenzív mezőgazdaság klíma- és környezetvédelmi szempontból milyen hatást fejtenek ki.

Abból a konfliktushól indultak ki, amit a dél-amerikai kontinensen tapasztalt két ellentétes szemlélet képvisel. Egyrészt az erdők megtartását szeretnék, másrészt az élelmiszer- és energianövények iránti növekvő kereslet termőhely-bővítést kényszerít. Egyértelműnek látszik, hogy az óriási kiterjedésű monokultúrás gazdálkodás helyett kisebb földterületeken különböző növényféleségeket kell termeszteni úgy, hogy tartalékoljanak egy kis területet erdők és sövények számára. Ez utóbbiak a szántókat az eróziótól védik meg és hosszú távon a CO2 megkötéséről gondoskodnak (klímavédelem!).

Az ideális „középméretet” keresve azt találták, hogy a hazienda-modell, azaz a 116 hektár nagyságú üzemméret a legmegfelelőbb, melyet szántók, erdők és műveletlen területek alkotnak. Ezeken a táblaméreteken intenzív gazdálkodást (műtrágyázás, gépi betakarítás stb.) folytatnak. Dél-Amerikában 5 millió ilyen nagyságú családi birtokot tartanak számon, ahol is a kisméretű tarka szántók és erdők „kombinációja” hosszú távon kifizetődőnek látszik. Az intenzív gazdálkodás ellenére is a klímavédelem céljait a gazdák teljesíteni tudják.

www.topagrar.com/news/Home-top-News-Suedamerika-Insnsíve-Landwirtschaft

A CO2-légszennyezés adatai

Világszinten a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó CO2-kibocsátás 2011-ben elérte a 31,6 gigatonnát (Gt), ami a 2010-es szinthez képest 3,2 %-os növekedést jelent. A szénelégetésből származó légszennyezéshez a CO2 45 %-ban járult hozzá (ezt követte az olaj  35 %-os és a gáztermelés 20 %-os részaránnyal). Amennyiben a globális hőmérséklet-emelkedést 2 C fokra akarjuk visszafogni, a CO2 légszennyezést világszerte drasztikusan csökkenteni kell. Az EU-ban 2011-ben az össz-légszennyezés 69 Mt-val (1,9 %-kal) csökkent, részben a lanyha gazdasági növekedésre, részben a viszonylag enyhe télnek köszönhető kisebb mértékű fűtési energia felhasználásra visszavezethetően. Egyébként Kína és az USA után az EU a 3. legnagyobb légszennyező „hatalom”. A negyedik legnagyobb szennyező India lett (140 Mt-s, ill. 8,7 %-os növekedéssel).

Eep.org/Newsletter/2012/EEP