Az ülésen az Európai Bizottság a 2030-ig szóló Fenntartható Fejlődési Keretrendszer uniós végrehajtásáról készült közleményét mutatta be, a dokumentumban kiemelten szerepel a víz kérdésköre, amely Magyarország számára hagyományosan fontos terület - írta az FM.

A magyar delegációt vezető miniszter felidézte: a vízpolitika a 2011-es magyar EU-elnökség napirendjén is kiemelt helyen szerepelt. Az EU elnökségét 2017 első félévében betöltő Málta a körforgásos gazdaságot kezeli prioritásként - tette hozzá. Fazekas Sándor máltai kollégájával folytatott tanácskozáson hangsúlyozta, hogy a körforgásos gazdaság megvalósításában tekintettel kell lenni az egyes tagállamok eltérő körülményeire és gazdasági teherbíró-képességére.

talaj- és vízgazdálkodásFontos célok a talajok termékenységének javítása és a fenntartható vízgazdálkodás – fotó: Shutterstock

A keretrendszer másik lényeges eleme a vegyi hulladékok kérdése: ennek kapcsán a tanács aktív magyar közreműködéssel fogadott el a nemzetközi folyamatok összefüggéseire vonatkozó következtetéseket - áll a közleményben.

A 2030-ig szóló Fenntartható Fejlődési Keretrendszert az ENSZ 2015 szeptemberében fogadta el. A dokumentum 17 célkitűzése a környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági szempontok összehangolását kívánja segíteni.