A fotoszintetikus szénanyagcsere-folyamatokban a fotoszintézishez megtörténik a szén-dioxid felvétele, a fotoszintézis által felszabadított oxigén leadása mellett. Arról viszont alig van ismeretünk, hogy a levegő szén-dioxid tartalma milyen kedvezőtlen hatással van a növények – jelen esetben az élelmiszernövények – tápanyagfelvételére.

légszennyezés

A légszennyezés hatására csökken a növények fehérjetartalma. – fotó: Shutterstock

A Göteborgi Egyetem kutatói négy kontinensre kiterjedően különböző élelmiszernövényeknél mérték a levegő szén-dioxid tartalmától függően a tápanyagfelvétel alakulását. Megfigyelték, hogy különösen a nitrogénfelvétel csökkent a levegő szén-dioxid tartalmának növekedésével, miáltal a növények kevesebb fehérjét halmoztak fel. Ez főleg a fontosabb szántóföldi növényeknél (élén a búzával, rizzsel) volt megfigyelhető, ahol a fehérjetartalom jelentősen visszaesett. Az ilyen jellegű minőségcsökkenés a fejlett nyugati államokban az étkezési búza vagy más termények bekeverése révén az élelmiszeriparban ellensúlyozható, ellenben a szegény országokban ez súlyosabb problémát jelent.