Erről a kérdésről 2019. november 24-27. között az ausztráliai Brisbane-ben – a hidrogeológia több nemzetközi szaktekintélyének részvételével – tudományos értekezletet tartanak, mivel a témát világszerte több tudományos intézet kutatja – írja a researchforagriculture.com angol hírportál.

Werner professzor az ausztrál kormány megbízásából több nagyszabású hidrológiai projektben vett részt, és szerinte a közel 50 éve folyó kutatásokra támaszkodva az utóbbi években a szóban forgó készletek létezésének bizonyításában jelentős előrehaladást sikerült elérni. Az arról megjelent nagyszámú tudományos értekezés alapján a készletek megléte elfogadottnak tekinthető, azok kinyerése azonban a tudomány mai állása szerint egyelőre gyakorlatilag csaknem teljesen megoldhatatlannak látszik.

tenger

Óriási édesvízkészletek vannak elrejtve az óceánok kérgei alatt? – fotó: Pixabay

Amennyiben a kiemelést mégis sikerülne megoldani, az forradalmi változást hozna a világ élelmiszer-ellátásában, mivel egy csapásra megszüntetné a mezőgazdasági termelésnek az öntözővíz szűkös rendelkezésre állása miatti korlátait, valamint megoldná az ivóvizet nélkülöző lakosság ellátását. Werner professzor szerint érdemes lenne nagyobb energiát és tőkét fektetni az óceániai apró szigetek bizonyítottan létező édesvízkészleteinek kinyerésébe is.