Ötletek, törekvések

A jelentős összegből folyó tervezőmunka a Bay Zoltán kutatóintézetben folyik, ahol olyan ötleteken dolgoznak, melyekkel a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagoktól lehetne legalább részben mentesíteni a környezetünket. A tudósok a biológiailag lebomló polimerek világában már ismert eljárások továbbfejlesztésével szeretnének eredményeket elérni - számolt be róla a vg.hu.

Hazánkban a műanyaggyártás 1 százaléka számít biológiailag lebontható polimernek, a fennmaradó rész pedig kőolajszármazékokból vagy más alapanyagokból kerül előállításra. Az egyszer használatos műanyagok elhagyása olyan globális törekvés, melyhez Európa is csatlakozott - mondta el Vida Ádám a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. divízióigazgatója a vg.hu-nak.

A Bay Zoltán kutatóintézetben olyan ötleteken dolgoznak, melyekkel a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagoktól lehetne mentesíteni a környezetünket.

A Bay Zoltán kutatóintézetben olyan ötleteken dolgoznak, melyekkel a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagoktól lehetne mentesíteni a környezetünket. Kép: Pexels

160 kutató, a legnagyobb állami kutatóintézetben

Az egyszer használatos műanyagokkal az a legnagyobb baj, hogy Magyarországon még fiatal a felelős hulladékkezelés kultúrája, így gyakran a szemét nem oda kerül, ahová kellene. A Bay Zoltán kutatóközpontban százhatvan magyar kutató dolgozik, és a folyamatban lévő kutatások egyik fókusza éppen a lebomló polimerek kifejlesztése - mondta el Vida Ádám.

"Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy biológiai alapokon, biológiailag lebontható műanyagokat szeretnénk gyártani"

- ismertette a kutató a vg.hu-nak adott interjúban. Elmondta, hogy a biopolimerek általában élelmiszer-alapanyagokból készülnek, és ezekre most nagyobb szüksége lehet a konkrét élelmezésben, ezért más megoldásokat is érdemes megvizsgálni.

Az egyszer használatos műanyagokkal az a legnagyobb baj, hogy Magyarországon még fiatal a felelős hulladékkezelés kultúrája, így gyakran a szemét nem oda kerül, ahová kellene.

Az egyszer használatos műanyagokkal az a legnagyobb baj, hogy Magyarországon még fiatal a felelős hulladékkezelés kultúrája, így gyakran a szemét nem oda kerül, ahová kellene. Kép: Pexels

Tervezés, társadalmi szemléletformáló kampány

"Ezért a mi célkitűzésünk az, hogy megtaláljuk az olyan, idehaza szezonálisan elérhető biomasszákat, hulladékokat, ipari melléktermékeket, amelyek már nem használhatók élelmezési célokra" - summázta Vida.

Az újonnan javasolt eljárásban az említett anyagokból fermentáció során tejsavat készítenek, majd azt polimerizálják, és végül jöhet a műanyaggyártás - legalábbis az elmélet szerint. Ehhez viszont először létre kellene hozni egy biopolimer-üzemet. A Bay Zoltán kutatóintézetben most csaknem 2 milliárd forintot fordíthatnak arra, hogy elkészülhessen egy tudományos anyag, ami összefoglalja mindazt, ami csak egy ilyen üzem létrehozásához szükséges: költségek, időzítés, erőforrások, karbonlábnyom, és így tovább.

A projekt tervezett időtartama 3 év, a költsége pedig az említett csaknem 2 milliárd forint, amiből gyártásra vagy gyakorlati kísérletekre egyelőre nem fordítanak, mivel a forrás azt megelőző tervezésre, illetve többek között egy intenzív társadalmi szemléletformálási kampányra lesz elköltve.

A kutatók az elméleti alapozás során közelebbről megvizsgálják majd a a hulladék-visszagyűjtés és az újrahasznosítás kérdéseit is. "Ha a termék az életciklusának végére ért, komposztálni kell, hogy megvalósulhasson a körforgásos termelés" - világított rá Vida Ádám.

Vida arról is beszélt, hogy számos külföldi példát vizsgáltak meg, melyek felhasználásával könnyebben létrehozható a Magyarország számára ideális rendszer. A hazai műanyaggyártás 1 százalékos lebomló polimer arányáról szólva a járműipar felelősségét emelte fókuszba, melyen sok múlhat, ha meghozzák a megfelelő döntéseket, a biológiailag lebontható polimerekre történő átállásról. Ezzel 5-10 százalék körüli értékre lehetne növelni a magyarországi gyártást - zárta nyilatkozatát Vida Ádám.

(Forrás: vg.hu)