A bioalkohol-előállításhoz egyre több (hemicellulózokat tartalmazó) növényt lehet hadrendbe állítani, így a gyorsan növő és egyébként gazdaságilag nem jelentős szerepű növények ilyen szempontból felértékelődhetnek. Egy ilyen potenciális növényről, nevezetesen a szalagpáfrányról (Pteris) számolt be a Sustainable Energy szaklap.


Maga a növény (Pteris cretica) az édesgyökerű páfrányfélék családjába tartozik. 30-50 cm magasságot ér el, dús levélzetű. A szobanövény-kedvelők körében népszerű. Jellemző rájuk az igen nagy és különleges formagazdagság. A szalagpáfrányoknak közel 300 fajtája ismert. Ezek mindegyike nedves trópusi és szubtrópusi területeken honos. Merőben új hasznosításnak számít tehát a gazdag hemicellulóz-tartalmú növény alkohol-előállításra való felhasználása.

páfrány

Nemcsak szobadísznek, hanem bioalkohol-előállításra is alkalmas – fotó: Shutterstock

A növényből nyert hemicellulózok hidrolízisét és a glukóz koncentrációját különböző körülmények között (pH, hőmérséklet, vegyszeres kezelések) vizsgálták. Az élesztő aktivitása 7 pH-n 25 C fokon 50 óráig tartható fenn. Tehéntrágyából nyert Pseudomonas fajjal dolgoztak.