Hazai vizsgálatokból is ismert, hogy a madarakra főleg három szempontból károsak a szélerőművek: az élőhelyvesztés, az ütközéses balesetek és a vonulási-repülési útvonalak módosulása miatt.


A Wochenblatt für Landwirtschaft und Landleben című német lap közlése szerint a megkérdezettek többsége azért tanúsít olyan elutasító magatartást, mert – szerintük – a madarak és más állatok védelmét előnyben kellene részesíteni a szélerőművek építésével szemben.

Sokak vélik azt, hogy a szélerőművekkel történő energiatermelést nem mindenáron kell megvalósítani (erőltetni!), azaz az erdőket nem szabad egy egyoldalú klímapolitikának feláldozni, másrészt a ritka állatfajokat a szélerőművek miatt nem szabad veszélyeztetni.

madár

Sok madár pusztul el a szélerőművek miatt – fotó: Shutterstock

Németországban csak a szélerőműveknek évente 240 000 (!) denevér esik áldozatául. Ez főleg a szélkerekeknél kialakult „vákuum” okozta tüdőkárosodásra (szétrepedésre) vezethető vissza. Másrészt a forgólapátokkal való összeütközések következtében számos ragadozó madárfaj pusztul el. Sok madárfaj (pl. a fekete gólya) élettere szenved károsodást.

Az erdőkben létesítendő szélerőművek betiltását egyes tartományok (pl. Sachsen-Anhalt) szorgalmazzák, mások viszont (lásd Türingia) nem akadályozzák meg.