Tégláson és a romániai Fugyivásárhelyen olyan központokat hoznak létre, ahol a korszerű energetikai rendszerek - például napelemek, napkollektorok, biomassza-feldolgozók - alkalmazását mutatják be, egyben pedig segítséget nyújtanak a határ két oldalán dolgozó, egymással együttműködő vállalkozásoknak azok elterjesztésében.

Tégláson a Hajdu Ipari Parkban épülő kiállító- és szolgáltatóközpontban lehet 2014 nyarától tesztelni különféle innovatív energetikai megoldásokat. Itt végezhetnek energetikai beméréseket, lesz iroda- és laborbérleti lehetőség, de pályázatfigyelési és szaktanácsadási szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a régió vállalkozásai - ismertette a részleteket Czibere Béla, a projektvezető Téglás polgármestere csütörtökön Debrecenben.

(Fotó: haon.hu)

A projekt összköltsége 1,74 millió euró - több mint félmilliárd forint -, ennek a felét használhatja fel a magyar fél. A pályázaton elnyert támogatás intenzitása 91,5 százalék - részletezte a polgármester a program nyitókonferenciáján.

A Nagyváradtól 9 kilométerre fekvő Fugyivásárhelyen zöldmezős beruházással egy megújuló energiát bemutató elméleti központot építenek, ahol oktatást és konferenciákat rendezhetnek.

A beruházások jelenleg mintegy 50 százalékos készültségben vannak.