A földek megfelelő vízellátása nem csak környezetvédelmi kérdés: a hatékony víz-menedzsment jelentős költségcsökkentést eredményezhet, hiszen nem csak a vízzel, de a tápanyagokkal is takarékoskodhatnak a tudatos gazdák. Christina Curell, a Michigan State University professzora három kulcsterületet említ a témában. Az első a terület táplálásával kapcsolatos döntések tudatossága: a túllocsolt földből elszöknek a gazdák által kijuttatott anyagok, így a műtrágya is, ami azután hozamcsökkenést eredményez.

növény

A talaj termőképességét mindig az adott termény növekedési üteméhez és a vízellátottsághoz igazítva érdemes növelni. – fotó: Shutterstock

Szintén kulcsfontosságú a földhasználat módja: az évelő növények, például az energiatermelésre szánt termények vagy talajtakarók jelentősen javíthatják a felszínközeli vízellátást, csakúgy, mint a talaj megfelelően kivitelezett átforgatása. A cél az aktív gazdálkodás maximalizálása a termőtalaj fölösleges megbolygatása nélkül. Ebben segítséget nyújthat a legeltetés és a vetésforgó újragondolása. Végül érdemes átgondolni az érintett földek határait, és biztosítani, hogy a talajba jutatott víz és tápanyagok nem szöknek el. Ehhez a pufferek építése mellett szűrőket és más, a víz távozását mechanikusan gátló rendszereket célszerű létrehozni.