Rossz helyen, rossz időben, rossz rakománnyal

A Peroecuador által üzemeltetett, 47 hordó gázolajat szállító, búvárkodáshoz használt hajó süllyedt el Ecuador talán leghíresebb nemzeti kincse a Galápagos-szigeteki ökológiai rezervátum Santa Cruz nevű szigetének partjainál múlt szombaton. Az Albatroz nevű hajó Santa Cruz szigetének közelében süllyedt el - közölte a Petroecuador állami olajvállalat.

A hajót tulajdonló vállalat közölte, hogy vészhelyzeti tervet léptettek életbe, és olajszigetelő úszógátakat tettek a vízre a süllyedés helyszíne körül. Az ecuadori környezetvédelmi minisztérium szerint a hajó fedélzetén 47 hordónyi gázolaj volt, melyek a vízfelületen úszó foltot hagytak maguk után.

"A legénység mind a négy tagja épségben kimenekült a roncsból"

- tette hozzá a Petroecuador. A Galápagos Nemzeti Park hivatalos fiókja közölte Twitteren, hogy a "környezetre gyakorolt lehetséges negatív hatások korlátozására" diszpergálószert használnak. A tweet szerint kísérletet tettek arra, hogy az Albatrozt felemeljék a felszínre. Az ecuadori környezetvédelmi minisztérium szintén közleményben közölte, hogy becsléseik szerint nagyjából 7500 liter gázolaj volt a hajón az elsüllyedés idején, és ennek fényében felülvizsgálják a szigetekre összesen kiszállított gázolaj mennyiségét is.

Az Albatroz nevű hajó Santa Cruz szigetének közelében süllyedt el - közölte a Petroecuador állami olajvállalat.

Az Albatroz nevű hajó Santa Cruz szigetének közelében süllyedt el - közölte a Petroecuador állami olajvállalat. Fotó: Pixabay

Több ezer egyedülálló állatfaj

A Galápagos Nemzeti Park azt is bejelentette, hogy az öbölben elsüllyedt hajó miatt ideiglenesen lezárják a vízi és turisztikai tevékenységeket Punta Estradán, valamint a Playa de los Alemanes, Las Grietas, Playa de la Estación és Ratonera Santa Cruz szigeti látogatóhelyeken, de ezeket azóta újraindították.

"A természeti terület az UNESCO Világörökség részét képezi, és többek között az óriásteknősökről, vagy a tengeri leguánokról híres, hiszen ez az egyetlen olyan hely a Földön, amelyet több ezer faj hív otthonának."

A dízelhajó elsüllyedése alig néhány hónappal azután történt, hogy Guillermo Lasso ecuadori elnök közel 60,000 négyzetkilométerrel megnövelte a Galápagos-szigetek körüli védett tengeri övezetet. A szigetcsoport körüli tengeri rezervátum kiterjesztése volt az első lépése annak a tervnek, amelyet Ecuador Kolumbiával, Costa Ricával és Panamával közösen fogadott el a tavalyi COP26 konferencián Glasgow-ban, hogy létrehozzanak egy olyan tenger alatti folyosót, amelyen keresztül az éghajlatváltozás által veszélyeztetett tengeri élőlények biztonságosan vándorolhatnak.

leguán

"A természeti terület az UNESCO Világörökség részét képezi, és többek között az óriásteknősökről, vagy a tengeri leguánokról híres, hiszen ez az egyetlen olyan hely a Földön, amelyet több ezer faj hív otthonának." Fotó: Wikimedia

Januárban, miután aláírta a védett tengeri övezet létrehozásáról szóló rendeletet, Guillermo Lasso elnök a következőket mondta: "A Galapagos-szigetek körül 60 000 négyzetkilométeres tengeri rezervátumot hirdetünk, amely Belize területének háromszorosával egyenlő". A Galápagos-szigetek közelében legutóbb San Cristobalnál történt kisebb olajszennyezés, amikor 2019-ben egy uszály elsüllyedt. 2001-ben egy másik, 908 ezer liter üzemanyagot szállító hajó süllyedt a tenger fenekére San Cristobalnál, hatalmas környezeti károkat okozva, ami számos tengeri fajt károsított.

(Forrás: dailymail)