E terület egyik nevezetessége, hogy a körzetben hagyományos szódagyártás alapanyagát az itteni sós tavaiból nyerik, ahol konyhasó, bróm- és magnéziumsó is bőven található. Az így „meghódított” területeken az intenzív mezőgazdaság a helyi ökoszisztémákban súlyos károkat okozott. A környezet lerombolása az üvegházhatású gázok termelődésének növekedésével járt együtt.

A Szovjetunió széthullása óta ez a régió további környezeti gondok forrása lett, ezért szükségessé vált ezeken az agro-sztyeppeken a talaj- és klímavédelem kérdéseinek vizsgálata.

Három tesztfarmon – német kutatókkal együttműködve – végezték az ilyen irányú vizsgálatokat. Egyben a helyi füves ökoszisztémák védelmét és azok visszaállításának a lehetőségét is számításba vették. A projekt négy vizsgálati témára összepontosított.

  1. A gazdálkodási gyakorlatok talajra, talajvízre és vegetációra való hatásainak vizsgálata különböző klimatikus viszonyok között.
  2. Az alkalmazott földhasználati és sztyepp-visszaállítási módok fejlesztése, azok tesztelése.
  3. A földhasználatra vonatkozó döntések természeti és társadalmi feltételekre kifejtett hatásának vizsgálata.
  4. Ökológiailag és ökonómiailag fenntartható földhasználati stratégiák megvalósításának támogatása tervezési és tanácsadási szinten.

A kutatók abban bíznak, hogy a kapott eredmények az eurázsiai sztyeppek más régiói számára is útmutatóul szolgálhatnak, és a globális modellek tökéletesítéséhez is hozzájárulnak.