A paradicsomnak számos gombás betegsége van, de ezek közül a fitoftórás, szklerotíniás és alternáriás betegségek okozzák a legsúlyosabb károkat. Sajnos szinte minden kertész találkozott már ezeknek a betegségeknek a tüneteivel.

A talajból vagy a növénymaradványokból indul a fertőzés

• A fitoftóra vagy paradicsomvész levélen és száron szürkészöld vizenyős foltokat okoz, amelyek később bebarnulnak és teljesen elszáradnak. A bogyókon nagy kiterjedésű, elmosódott szélű, vörösesbarna foltok jelennek meg, amiken később fehér penészgyep alakul ki, majd végül elkezdenek barnulni és rothadni.

• A szklerotínia tünetei nagyon hasonlóak, a jellegzetes fehér, fekete közepű penészes bevonat alapján ismerhető fel.

• Az alternária a levélen megjelenő apró kerek foltokról könnyen felismerhető, a bogyókon pedig szintén kerek foltok alakulnak ki, amelyeket végül egy fekete réteg borít.

Bár három különböző gombafaj okozza ezeket a betegségeket, mindháromra jellemző, hogy a talajból vagy a növénymaradványokról indul a fertőzés és hogy a meleg párás idő és ezáltal a levélen kialakuló nedvesség kedvez nekik.

paradicsom betegségei

A paradicsomnak számos gombás betegsége van – fotó: pixabay.com

Fontos a megelőzés

Egy olyan kertben, ahol nem szeretnénk permetezőszereket használni, a védekezés alapját a megelőzés és a természetes folyamatok támogatása jelenti. Mindenekelőtt, ha a rendszeresen problémát okoz a fitoftóra, akkor érdemes ellenálló fajtákat termesztenünk, de mivel a másik két betegség esetében nem nemesítettek ellenálló fajtákat, így ez a módszer önmagában nem véd meg a gombabetegségektől.

második megelőző módszer a vetésforgó, ami azt jelenti, hogy az adott ágyásban 4-5 évig ne termesszünk paradicsom után paradicsomot, paprikát, padlizsánt, burgonyát. Ez sajnos egy kis méretű kertben sokszor nem kivitelezhető.

A harmadik módszer a fertőzött növényi maradványok eltávolítása és megsemmisítése vagy beforgatása, ami viszont a talajkímélő mulcsolásos és/vagy forgatásmentes műveléssel nem összeegyeztethető.

Emellett ügyeljünk arra, hogy jól szellőzzön a lombozat, mivel ez segít, hogy a levelek mihamarabb felszáradjanak, valamint, abban is, hogy ne tápláljuk túl a növényeket, mert a nitrogéntúlsúly fellazítja a szöveteket és fogékonyabbá válnak a betegségekkel szemben! A megelőzésen túl pedig támogassuk a hasznos mikroorganizmusokat a kertünkben, nemcsak a növények felületén, hanem a talajban is! A hasznos baktériumok és gombák elpusztítják és kiszorítják a kórokozókat, valamint immunizálják a növényt és serkentik a növekedését.

paradicsom védelme

A védekezés alapját a megelőzés és a természetes folyamatok támogatása jelenti – fotó: pixabay.com

Mit tehetünk, ha vegyszermentes, egészséges paradicsomot szeretnénk, de kicsi a kertünk, esetleg magaságyásunk van, vagy talajkímélő és mulcsoló művelést folytatunk?

  • Tartsuk az 50 cm-es tő- és sortávot, a folyton növő paradicsomot rendszeresen kacsoljuk és kötözzük, ezzel elkerülhetjük a párás mikroklímát. Segítsük, hogy a levelek mihamarabb felszáradjanak, ne érje őket víz, ne csapódjon fel sár! Vágjuk le az első virágzat alatti leveleket, hogy azok ne érintkezzenek a talajjal!
  • Mulcsoljunk természetes anyagokkal, hogy megőrizzük a talajnedvességet és így csökkentsük az öntözések gyakoriságát! Árasszunk, csepegtessünk vagy csak a tövet öntözzük, elkerülve hogy a levelek nedvesek legyenek. Mulcsszőnyeget használva csökkentjük a zöld növényi részek érintkezését a talajjal és az öntözés gyakorisága is jelentősen csökkenthető – a mulcs védi és bomlása során táplálja a talajlakó hasznos mikroorganizmusokat.
  • Használjunk úgynevezett talajprobiotikumokat már az ültetéstől kezdve. Ezzel beöntözve a talajt a benne lévő baktériumok elpusztítják és kiszorítják a kórokozókat, valamint serkentik a gyökérnövekedést. Rendszeres használatával megelőzhető a gombafertőzések kialakulása. Gombaölő készítménnyel a talaj és a lombozat is kezelhető.
  • A szezon végéhez közeledve kezeljük a mulcsot vagy a növényi maradványokat szalmabontó készítménnyel, mert segíti ezek lebomlását, ezáltal megszünteti a gombák áttelelésére szolgáló fertőzési forrást. Ha a növényi maradványokat komposztáljuk, akkor serkentsük a bomlást komposzt- és trágyaoltóval!
  • Tápláljuk a talajlakó mikroorganizmusokat szerves trágyával! Kerüljük a nitrogén-túladagolást, hogy a növényi szövetek szilárdabbak és ellenállóbbak legyenek. A gyapjú alapú készítmények magas nitrogén- és szervesanyag-tartalommal rendelkeznek, de különlegességük, hogy a nitrogén lassan táródik fel és így egyenletes tápanyag-ellátást biztosít a növényeknek és a hasznos mikroorganizmusoknak egész szezonon át.
  • Antioxidáns molekulákkal csökkentsük a szárazság vagy hőség okozta stresszt a növényekben! Az erre a célra fejlesztett készítményben lévő humin- és fulvósavak komplex antioxidáns molekulák, amelyek megkötik a növényi szövetekben a stresszhatásra keletkezett reaktív oxigén gyököket, így a növény ellenállóbbá válik a gombabetegségekkel szemben.
  • Fermentált csalánlét vagy tejet permetezve a növények levelére segíthetjük a hasznos baktériumok megtelepedését a lombozaton, amely csökkenti a kórokozó gombák megtelepedésének esélyét.

Dr. Veres Andrea
növényorvos
b
iológiai talajerőgazdálkodási szakmérnök
FitoWool