A kártevőknek, így például a kukoricamolynak ellenálló Pioneer 1507 jelenleg forgalmazható, de nem termeszthető Európában. A bizottság azt is közölte, hogy ha a tagállamok a tanácsban nem utasítják el minősített többséggel az engedélyezési javaslatot, akkor a brüsszeli testületnek automatikusan ki kell bocsátania a 10 évre szóló termesztési engedélyt.

Illusztráció: index

Jelenleg egyetlen egy génmódosított kukorica, az amerikai Monsanto biotechnológiai vállalat által kifejlesztett MON 810 termesztése engedélyezett az Európai Unióban, amelyet Spanyolországban, Portugáliában, Csehországban, Szlovákiában és Romániában is termesztenek. A MON 810 génmódosítása is azt a célt szolgálja, hogy a növény ellenállóbb legyen a kártevő rovarokkal, így a többi között a kukoricamollyal szemben. A kukoricatermesztésre fordított földterület 1,35 százalékát teszi ki ez a típusú kukorica. Emellett 2010-ben az EU az Amflora nevű génmódosított keményítőburgonya termesztését is jóváhagyta, de 2011 óta nem termesztenek Amflorát Európában.

Emellett élelmezési és takarmányozási célra összesen 49 féle GMO-t lehet felhasználni az Európai Unióban. Ezek több mint fele, 27 valamilyen génmódosított kukorica, de vannak köztük, olajosmagvak, szója- és gyapotfélék is.

Magyarországon az alaptörvény az egészséghez való joggal kapcsolatban genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságról rendelkezik. A MON 810 termesztése emellett további hét uniós tagállamban sem megengedett, ahogy Magyarországon kívül további négy ország az Amflora termesztését is megtiltotta.