Az almatermésűeket veszélyeztető karantén kórokozót, az Erwinia amylovorát 1996-ban mutatták ki először Magyarországon. A fákon a fertőzést gyümölcsmúmiák, elhalt hajtások és a törzsön kialakult rákos sebek jelezték. A kórokozó a szigorúan foganatosított karanténintézkedések ellenére is szétterjedt az országban, és szinte valamennyi almatermésű ültetvényben megjelent.


Az alma mellett főleg a körtére és birsre jelent nagy veszélyt. Az ellene való védekezés a vegetációs időszakban alkalmazott agrotechnikai védelmen (pl. fertőzött hajtásrészek metszéssel történő eltávolítása és elégetése) kívül a virágok közvetlen védelmét is meg kell hogy oldja. A baktérium elleni – környezetbarát – biológiai védekezésben jobbára vírusok, antibiotikumos és fágterápiás szerek jönnek szóba.

alma

Az Erwinia amylovora az almatermésűeket fertőzi meg – fotó: Shutterstock

Hazánkban már korábban is megjelent a védekezésben az antibiotikum hatóanyagú, igen hatásos Streptomicin készítmény. Németországi vizsgálatok szerint egy másik antibiotikumos szer, a Streptomicin tartalmú „Blossom Protect fb” jól bevált készítmény. Lényegében az almavirágokban a táplálékért és helyért való „küzdelemben” természetes konkurensként lép fel a kórokozóval szemben. A vacokban megtelepedve megakadályozza a tűzelhalás kórokozójának növénybe bejutását. A készítményt a virágzás idején kell kijuttatni.