Nem mutattak ki toxikus anyagot a Városligeti tónál történt halpusztulások után elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, a víz hőmérséklete és összetétele is megfelel az előírásoknak - közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. kedden az MTI-vel.

halpusztulás

Megmérték a víz pH-ját, hőmérsékletét, oldottoxigén-szintjét, valamint aktívklór-tartalmát – fotó: pixabay.com

A víz összetétele, hőmérséklete megfelel az előírásoknak

Közleményükben azt írták: a társaságot kedden dél körül értesítette a Városliget Zrt. arról, hogy a Városligeti tónál haltetemeket találtak. A BGYH dolgozói a helyszínen önállóan, valamint külső, független akkreditált laboratórium munkatársaival megkezdték a víz vizsgálatát. Vízmintát vettek a kormányzóaknánál és a tóba történő bevezetés pontjánál is. Megmérték a víz pH-ját, hőmérsékletét, oldottoxigén-szintjét, valamint aktívklór-tartalmát.

Azt írták: szemmel látható, hogy a tó vize piszkos, békalencsés, algás, valamint a levegőztető szökőkút nem működött. Az eddigi helyszíni vizsgálatok során azt állapították meg, hogy a víz összetétele, hőmérséklete megfelel az előírásoknak, ezért nem láttak okot arra, hogy a vizet elkormányozzák. A BGYH további vizsgálatokat rendelt meg külső, akkreditált laboratóriumtól.

A fürdöben az üzemeltetés a vonatkozó jogszabályok és belső utasítások szerint zajlott

"Az ügy szempontjából releváns időszakban a fürdőben nem történt haváriaesemény" - közölték, hozzátéve: az üzemeltetés a vonatkozó jogszabályok és belső utasítások szerint zajlott.
Kitértek arra is, hogy az április elején történt halpusztulás után a BGYH továbbra sem kapta meg az összes hivatalos vizsgálati eredményt.

A külső, független akkreditált laboratóriumtól eddig kapott eredmények azt erősítik meg, hogy a Széchenyi Gyógyfürdőből kibocsátott víz összetevőinek mértéke nagyságrendekkel alulmaradt a jogszabályban foglalt és vízjogi üzemeltetési engedélyben nevesített küszöbértékektől. A BGYH-tól szennyezett víz nem került a tóba - emelték ki.

A többször említett "túlklórozást" egyetlen laboratóriumi eredmény sem támasztja alá, a külső, független akkreditált laboratórium által mért aktívklór-szint lényegesen alulmaradt a jogszabályban és a vízjogi üzemeltetési engedélyben nevesített küszöbértéktől. A fővárosi kormányhivatal laboratóriumi osztályának vizsgálata szerint "a víz nem volt toxikus".
A BGYH - mint kiemelték - most is együttműködik a Városligeti Zrt.-vel, valamint az akkreditált laborokkal.